Såhär får du jobbet du vill ha | Identifiera din dröm och hur du når dit

You are currently viewing Såhär får du jobbet du vill ha | Identifiera din dröm och hur du når dit

Har du ett drömjobb men inte vet hur du ska gå till väga för att få det? Den här artikeln lär dig hur du får jobbet du vill ha.

Det finns inget jobb som är omöjligt för dig att få. Det enda du behöver lära dig är hur du ska gå tillväga för att att få det. Det kan dock vara den största utmaningen ibland. Här är några konkreta handlingar du kan göra. Detta gäller oavsett som anställd på ett företag, frilans, eller egenföretagare.

Läs också: Ska man välja yrke efter lön?

1. Sätt en tydlig vision & konkretisera vad du vill

Det viktigaste är att först komma på vad du vill göra.

 • Exempelvis: skriva, designa, programmera.

Sen gäller det att konkretisera exakt hur det kan ta form i verkligheten som en sysselsättning.

 • Skriva -> frilansjournalist, fantasyförfattare, technical writer
 • Designa -> grafisk design, UX designer, arkitekt
 • Programmera -> front-end, maskininlärning, app-utvecklare

Utan dessa steg så kommer du aldrig kunna ta reda på hur du ska gå till väga strategiskt. Så avsätt tid, tänk, tänk, tänk, på vad du vill göra.

Jag har flera gånger använt mig av sidan Framtid.se för att ta reda på vilka yrken som ens finns möjliga inom olika områden. För varje yrkessida finns det även lönestatistik, yrkesbeskrivning, och utbildningskrav. Dem har även en bra “Liknande yrken” sektion på varje yrkessida där du kan söka dig vidare. Det är ett väldigt effektivt sätt att syna dina alternativ på.

2. Ta reda på vilka meriter och kunskaper du behöver skaffa

Nästa steg är att ta reda på vad du behöver kunna för att klara av jobbet. Detta betyder: exakt vilka meriter, kompetenser, och eventuella utbildningar du behöver skaffa för att ens ha en möjlighet till att få eller lyckas med det jobb du drömmer om.

Sådana krav för yrken kan du hitta bland annat på sidor såsom Framtid.se. Du kan också kolla på vilka krav som står med på jobbannonser för det jobb du söker. Då får du reda på exakt vilka utbildningar som krävs, vilka erfarenheter som önskas, och dylikt.

Desto fler av kraven du uppfyller, ju större sannolikhet att du kommer kunna jobba med det du vill. Det är också oftast mer konkurrens desto roligare jobb det handlar om, och där är det alltid en fördel att vara konkurrenskraftig.

3. Skaffa kompetensen & möjligheter

Steg tre är helt enkelt att börja skaffa några eller alla relevanta kompetenser som du behöver lära dig för att kunna klara av (eller få) det jobb du söker.

Detta innebär oftast några eller samtliga av följande:

 • Utbildning. En relevant utbildning kan vara från ett universitet, yrkeshögskola, privat utbildning, eller kurser.
 • Självstudier. Sök upp vilka böcker som är mest populära och bäst inom ämnesområdet/yrkesområdet och läs dem.
 • Praktik. Sök praktik på ett företag, eller gör egna projekt för att visa att du kan applicera det du lärt dig i praktiken.
 • CV/Portfolio/Hemsida. Skapa ett dokument eller hemsida som du kan visa för potentiella arbetsgivare eller kunder. Det är ett bevis för dem att du kan det du tänker ta betalt för.
 • Nätverka. Prata med andra människor som arbetar med det du vill arbeta med själv. Skaffa vänner, lär dig från dem, skaffa mentorer, be om feedback och tips. Lär dig från andra helt enkelt och sätt dig in i det mindset som du siktar efter.

4. Sök jobb eller börja jobba på ditt projekt. Var uthållig!

När du har gjort allt ovan är du redo att söka jobb eller bygga upp det företag du vill driva. Du är nu en lika bra kandidat som alla andra som är relevanta för att utföra arbetet.

Det viktiga är att inte ge upp. Håll visionen tydlig.

 • Skriv ner din dröm
 • Klistra upp det på väggen eller ha det som bakgrundsbild på mobilen
 • Säg drömmen till dig själv varje gång du vaknar
 • Tro på dig själv

Det kan gå väldigt fort, men det kan också ta tid innan du lyckas.

Kom ihåg! Vi är alla människor som kan påverka vår omgivning. Vi är “co-creators” av verkligheten vi lever i. Vi är den enda arten på planeten som har kunnat manipulera den värld vi lever i till allt vi har idag. Allt vi har runt oss beror på vad individuella människor gjort genom tiderna. Du är en av dem. På ett eller annat sätt kan du alltid lyckas med det du vill göra.

Ibland kan man upptäcka att man behöver ändra riktning lite, eller behöver experimentera med olika tillvägagångssätt. Men det är bra. Det är en rolig utmaning. Fokusera på att du som person växer, utvecklas, och blir bättre. Om du tänker rätt, och beter dig rätt, så kommer du hamna rätt.

Vad gör du om din omgivning inte stöttar dig?

Har du oturen och lever i en miljö och runt individer som inte är stöttande? Som kanske till och med rent utav inte önskar dig lycka och framgång?

Det lättaste är då att ändra på din omgivning och vilka du tillåter påverka dig. Du har möjligheten att välja vem du har runt dig och vem som pratar med dig.

Du behöver inte diskutera dina drömmar med de som inte stöttar dig. Sök dig istället till människor som förstår dig och vill se andra lyckas.

Internet är en väldigt bra plats för det. Testa att söka på Facebook-grupper som handlar om ämnet du är intresserad av, och var inte rädd att ta kontakt med andra! Eller skapa ett Instagram-konto, lägg upp lite relevanta saker, och börja följa och kommentera konton hos andra som har energin och utstrålningen du söker.

Sen är det också viktigt att tänka på att i slutändan är det ändå du personligen som lever ditt liv. Det är du som kommer känna alla känslor i framtiden. Det är bara du som kommer lida av att vara missnöjd. Och det är inte du som kommer bli glad av att ha följt någon annans dröm. Kom ihåg det. Du är faktiskt viktigast i ditt liv på så sätt.

Om jag ändrar mig då?

Det kan du göra. Du kan ändra dig, när du vill, och det är okej. Men se bara till att du inte ändrar dig på grund av att du ger upp. För ger du upp kommer du alltid bära med dig att du inte lever det liv du önskar.

En bra anledning till att ändra riktning är om din intuition känner starkare för en annan väg. Inte baserat på rädsla. Inte baserat på vad någon annan har sagt till dig. Men bara om du själv känner att du har kommit på en ännu bättre väg för dig själv i livet. är det fullt rimligt att ändra riktning. Men det är inte samma sak som att ge upp.

Lycka till!

Leave a Reply