Vad innebär “Scarcity Mindset” (om pengar)?

 • Post published:January 18, 2021
 • Post category:Livsstil

Du kanske har hört andra säga att dem tränar bort sitt “Scarcity Mindset”. Men vad innebär scarcity mindset och varför är det något man bör träna bort?

Ett scarcity mindset innebär en trosuppfattning att det finns en brist på saker. Detta kan handla om alltifrån pengar, till bra betyg, bra jobb, kärlek, status, eller lycka.

Begreppet kommer från boken “The 7 Habits of Highly Effective People” av Stephen R. Covey. Det är förövrigt en av dem bästa böcker jag läst för personlig utveckling om hur man ska tänka för att nå sina mål och ta kontroll över sitt liv. Rekommenderar!

Köp “7 Habits of Highly Effective People” (Amazon affiliate länk) >

Negativa konsekvenser av Scarcity Mindset

Ett “scarcity mindset” resulterar i att man tänker i termer av Win/Lose eller Lose/Win istället för Win/Win.

Detta kan bland annat ha negativa konsekvenser i att man inte kan glädjas åt andras framgångar (vänner, familjemedlem, partner, kollegors). För om någon annan får något bra, så finns det mindre av det i världen för sig själv.

Man tror att bara en av två eller fler parter kan lyckas, vinna, eller få det man vill ha.

Det leder bland annat också till att man inte vill samarbetar och inte vill att alla ska lyckas, och är orolig för sin egen framgång. Man hör ju själv att det inte är så optimalt att tänka så.

Scarcity mindset om pengar och ekonomi

Just angående pengar, så innebär ett scarcity mindset att man tror (medvetet, eller undermedvetet), att det finns en brist på pengar och rikedom i världen. Man tror att det finns en begränsad mängd rikedom att få tag i.

Det kan göra att man till exempel känner starkt behov av att hålla hårt om dem pengarna man har, för att man inte tror att det är lätt att komma över mer.

Symptom på scarcity mindset

Jag har själv länge levt med ett scarcity mindset om pengar och det är något som jag aktivt tränar bort. Det här är några exempel på saker som jag märkte i mig själv som tydde på en sådan attityd.

 • Ogrundad stress om hur man ska klara sig ekonomiskt i framtiden, även om man har haft mycket pengar sparat.
 • Extrem sparsamhet över varenda krona. Detta går ut över annat såsom livskvalité, socialisering, sina behov.
 • Lägger mycket tyngre vikt på att spara än på att tjäna mer.
 • Jämför sig med andra (Exempelvis så tyckte jag det var väldigt stressande att kompisar fick flera hundratusen eller miljoner av sina föräldrar. Som om det tog på något vis betydde att det fanns mindre pengar kvar till mig).

Nackdelarna med en sådan mentalitet/attityd är tydligt. Det är begränsade, ohälsosamt på lång sikt, och skapar mer stress än glädje och lycka.

Gå från “Scarcity Mindset” till “Abundance Mindset”

Motsatsen till att tänka att det finns en brist på det goda i världen, är att man tror att det finns ett överflöd av det goda.

Covey, skriver i boken 7 Habits of Highly Effective People:

The Abundance Mentality, on the other hand, flows out of a deep inner sense of personal worth and security. It is the paradigm that there is plenty out there and enough to spare for everybody. It results in sharing of prestige, of recognition, of profits, of decision making. It opens possibilities, options, alternatives, and creativity.

Man tror att det finns ett överflöd av kärlek, pengar, rikedom, hälsa, status. Att alla kan ha det. Bara för att någon annan får högre lön, så betyder det inte på något sätt att den personen “tagit” något som man själv är ute efter. Istället tänker man att det finns mer än tillräckligt för alla.

Hur man får ett abundance minset

 1. Öva på att känna uppskattning (gratitude). Detta kan man gör genom att prata med andra om vad man är tacksam för, eller skriva om det i sin dagbok. Man får då en bättre bild på det man faktiskt redan har och lär sig uppskatta hur mycket bra det finns överallt runt sig.
 2. Minska konsumtion av sociala medier, då det är lätt att man får en skev bild av vad andra har och man själv inte har.
 3. Sluta jämföra sig med andra.
 4. Träna på att säga positiva affirmationer för att omprogrammera sin hjärna till att tro på abundance.
 5. Skapa Win/Win situationer. Det är situationer där både du och den andra parten vinner på dealen. Det gör att man lär sig att det går att göra så att alla blir vinnare.

Lyckas man med detta kommer man lära sig att

 • Genuint glädjas åt andra framgångar
 • Sprida mer kärlek och positiva energier runt sig
 • Få ett mer framgångsrikt liv (relationer, karriär, privatekonomi, och kärlek)
 • Bli mindre orolig och stressad över ekonomi och framtiden
 • Vara mindre rädd att ta risker såsom att byta jobb eller starta eget företag

Hoppas det här kunde hjälpa dig på något sätt!

Liknande artiklar

Leave a Reply