Vad innebär “Scarcity Mindset” (om pengar)?

 • Post published:May 3, 2021
 • Post category:Livsstil

Känner du oro för att bli fattig trots att du har en bra inkomst eller/och mycket sparade pengar? Då kan det vara så att du lider av ett scarcity mindset om pengar.

Ett scarcity mindset om pengar innebär en trosuppfattning att det finns en brist på pengar och att det är svårt att komma över det. En sådan syn kan också handla om andra saker såsom konkurrens om bra jobb, kärlek, eller social status.

Rekommenderad läsning: Lär dig spendera utan ångest

Oro för fattigdom

Konsekvensen av att ha ett scarcity mindset om pengar är att man alltid känner en gnagande oro i bakgrunden om att bli fattig eller förlora alla sina pengar. Samtidigt som man har svårt för att spendera pengar på sådan man vill ha, eller till och med behöver. Man känner att man måste vara väldigt varsam med sina pengar och känner inte trygghet i att man kommer tjäna mer pengar i framtiden.

Det här är såklart inte ett roligt sätt att se på pengar eller leva sitt liv. Speciellt inte om man faktiskt inte har ont om pengar, men ändå inte kan få sig att spendera pengar på sådant man behöver, eller vill ha.

Begreppet kommer från boken “The 7 Habits of Highly Effective People” av Stephen R. Covey. Det är förövrigt en av dem bästa böckerna om personlig utveckling . Rekommenderar! Köp “7 Habits of Highly Effective People” (Amazon affiliate länk) >

Scarcity Mindset i relation till andras framgång

Ett “scarcity mindset” resulterar i att man tänker i termer av Win/Lose eller Lose/Win istället för Win/Win.

Detta kan bland annat ha negativa konsekvenser i att man inte kan glädjas åt andras framgångar (vänner, familjemedlem, partner, kollegors). För om någon annan får något bra (win), så finns det mindre av det i världen för sig själv (lose) -> Win/Lose.

Man tror att bara en av två eller fler parter kan lyckas, vinna, eller få det man vill ha.

Det leder bland annat också till att man inte vill samarbetar och inte vill att alla ska lyckas, och är orolig för sin egen framgång. Man hör ju själv att det inte är så optimalt att tänka så.

Scarcity mindset om pengar och ekonomi

Just angående pengar, så innebär ett scarcity mindset att man tror (medvetet, eller undermedvetet), att det finns en brist på pengar och rikedom i världen. Man tror att det finns en begränsad mängd rikedom att få tag i och att det är svårt för en själv att få tag på pengar.

Det kan göra att man till exempel känner starkt behov av att hålla hårt om dem pengarna man har, för att man inte tror att det är lätt att komma över mer. Alltså kan det göra att man blir snål, extremt sparsam, och lever med ångest och rädsla över sin framtida ekonomiska situation (i många i fall i onödan).

Vad kan det bero på?

Jag tror att många som lever med ett scarcity mindset om pengar eller som agerar väldigt sparsamt gör det på grund av sin uppväxt. Det är vanligt att människor som växt upp under fattiga förhållanden i sin barndom utvecklar en rädsla för att återigen uppleva samma fattigdom. Alternativt att man har växt upp med pengar som levt under fattigdom och som “skrämt upp”, medvetet eller omedvetet, sina barn om hur nära fattigdom kan vara. Om man inte lär sig hantera dem här rädslorna eller sin oro så kan det gå obemärkt förutom symptomen av det.

Symptom på scarcity mindset

Jag har själv länge levt med ett scarcity mindset om pengar och det är något som jag aktivt tränar bort. Det här är några exempel på saker som jag märkte i mig själv som tydde på en sådan attityd.

 • Ogrundad stress om hur man ska klara sig ekonomiskt i framtiden, även om man har haft mycket pengar sparat.
 • Extrem sparsamhet över varenda krona. Detta går ut över annat såsom livskvalité, socialisering, sina behov.
 • Lägger mycket tyngre vikt på att spara än på att tjäna mer.
 • Jämför sig med andra (Exempelvis så tyckte jag det var väldigt stressande att kompisar fick flera hundratusen eller miljoner av sina föräldrar. Som om det tog på något vis betydde att det fanns mindre pengar kvar till mig).

Nackdelarna med en sådan mentalitet/attityd är tydligt. Det är begränsade, ohälsosamt på lång sikt, och skapar mer stress än glädje och lycka.

Lösningen är att skapa ett “Abundance Mindset”

Motsatsen till att tänka att det finns en brist på det goda i världen, är att man tror att det finns ett överflöd av det goda.

Covey, skriver i boken 7 Habits of Highly Effective People:

The Abundance Mentality, on the other hand, flows out of a deep inner sense of personal worth and security. It is the paradigm that there is plenty out there and enough to spare for everybody. It results in sharing of prestige, of recognition, of profits, of decision making. It opens possibilities, options, alternatives, and creativity.

Man tror att det finns ett överflöd av kärlek, pengar, rikedom, hälsa, status. Att alla kan ha det. Bara för att någon annan får högre lön, så betyder det inte på något sätt att den personen “tagit” något som man själv är ute efter. Istället tänker man att det finns mer än tillräckligt för alla.

Hur man får ett abundance minset

 1. Öva på att känna uppskattning för det du redan har, exempelvis pengarna i ditt bankkonto. Detta kan man gör genom att varje morgon/kväll ta några minuter för att tänka och känna uppskattning för det man har, eller skriva ner en lista på vad man är tacksam för i en dagbok. Man får då en bättre bild på det man faktiskt redan har och lär sig uppskatta hur mycket bra det finns överallt runt sig.
 2. Träna på positiva affirmationer för att omprogrammera sin hjärna till att tro på abundance. Exempel på positiv affirmationer som man kan öva på för att omprogrammera sin tro om pengar:
  1. Pengar kommer lätt och regelbundet till mig
  2. Jag har alltid lyckats tjäna pengar och kommer fortsätta göra det
  3. Det finns väldigt mycket pengar i världen och det är lätt för mig att tjäna pengar
  4. Jag har full tro på att jag kommer få in mer pengar i framtiden
 3. Minska konsumtion av sociala medier, då det är lätt att man får en skev bild av vad andra har och man själv inte har.
 4. Sluta jämföra sig med andra.
 5. Skapa Win/Win situationer. Det är situationer där både du och den andra parten vinner på dealen. Det gör att man lär sig att det går att göra så att alla blir vinnare.

Lyckas man med detta kommer man lyckas skapa en mer hälsosam relation till pengar och sluta vara mer snål och sparsam än vad man själv mår bra av.

Sidoeffekter i allmänhet av att ha ett abundance mindset istället för ett scarcity mindset inkluderar att man kommer kunna:

 • Genuint glädjas åt andra framgångar
 • Sprida mer kärlek och positiva energier runt sig
 • Få ett mer framgångsrikt liv (relationer, karriär, privatekonomi, och kärlek)
 • Bli mindre orolig och stressad över ekonomi och framtiden
 • Vara mindre rädd att ta risker såsom att byta jobb eller starta eget företag

Sanningen är ju trots allt att det finns massvis med pengar i världen. Och dessutom kan vi klara oss bra även utan massor med pengar om vi lever i ett land såsom Sverige. Därför är det alltid bättre att skapa en ny tro om pengar som ger oss mer lycka och mindre smärta.


Att leva i konstant oro för fattigdom även när man har pengar är inte ett roligt att sätta leva sitt liv på. Så jag hoppas verkligen att den här artikeln kan hjälpa dig och erbjöd några verktyg som fungerar bra för dig.

This Post Has One Comment

Leave a Reply