Hur får man sin hemsida att synas på Google

You are currently viewing Hur får man sin hemsida att synas på Google
Hur får man sin hemsida att synas på Google

Hur får man sin hemsida att synas på Google? Jo, du behöver bli rankad och indexerad av Googles algoritmer. Om du är högt rankad på Googles sökresultat behöver du inte aktivt arbeta för att driva in trafik till din webbplats i framtiden, utan kan slappna av när din sida väl har blivit indexerad och rankad.

Vilka hemsidor syns på Google?

Relevanta keywords

Om man vill få sin hemsida att synas på Google behöver man först bli rankad och indexerad av Googles crawlers. Dem har “robotar” som söker igenom internet och algoritmer som rankar hemsidor. Det viktigaste är att din hemsida måste innehålla de keywords/nyckelord som folk söker på.

Ett exempel är om någon söker på “god kaffe i Göteborg” så kommer de få upp sökresultat på sidor som innehåller nyckelorden god kaffe i Göteborg, till exempel artiklar som handlar om

  • Bästa caféerna för god kaffe i Göteborg
  • Tips på god kaffe i Göteborg
  • Köp god kaffe i Göteborg

Det är därför det är bra att planera i förväg vilka keywords som du vill att ett inlägg ska ranka för, och se till att de orden och relaterade begrepp finns med i ditt blogginlägg.

Men det räcker tyvärr inte alltid att endast skriva relevanta artiklar med keywords. Det kan ta uppemot flera månader (eller aldrig ens ske) för Google att hittar din webbplats. Detta på grund av att Google crawlar nätet efter nya sidor, och det är inte förrän ens hemsida har hittats och kopplats till rätt keywords som man blir indexerad och rankad på sökresultat.

Hur går man till väga för att få sin hemsida indexerad och rankad?

1. Google Search Console

Google har däremot skapat en tjänst som heter Google Search Console där du kan manuellt lägga till både sitemap på din hemsida och begära att Google crawlar din hemsida. Detta kan snabba på processen något enormt och har du tur så kan din hemsida synas på sökresultaten redan efter några dagar.

Begär indexering av din hemsida.
Det är gratis att sätta igång med Google Search Console, så jag skulle rekommendera att börja där. Väl inne på tjänsten så kan du både begära att din sida indexeras genom att söka på din sida (i rutan längst upp vid loggan “Inspect any URL…” ) och skicka in begäran genom att trycka på “Request indexing”.

Sökrutan i Google Search Console
Indexerad hemsida

Lägg till sitemaps på din hemsida.
Du kan även lägga till sitemaps på din blogg eller hemsida så att Google vet exakt vart dem kan hitta dina olika sidor. Detta skyndar på processen och går också att göra på Google Search Console. Det görs genom att navigera till “Sitemaps” i menyn till vänster. Där lägger du sedan in URL länkar till dina sitemaps. OBS! Du behöver skapa sitemaps själv (läs guiden nedan för hur du lättast skapar sitemaps för en WordPress blogg).

Lägg till sitemaps på din blogg

Hur du skapar sitemaps till din WordPress blogg

Om du har en blogg via WordPress så kan du lätt skapa sitemaps genom att ladda ner ett plugin som heter “Yoast SEO”. Du lägger till ett plugin genom att navigera till “Plugins” i vänstra menyn i din admin panel och trycka på “Lägg till ny” eller “Add New” om du har din sida på engelska. Se bild nedan.

Hur du lägger till ett plugin på WordPress

När du har laddat ner och aktiverat plugin:et kan du gå in på den i vänstra menyn (se ovan bild).

Se till att “XML-sitemaps” är på “On”. Du kan sedan trycka på det lilla frågetecknet och sedan på “See the XML-sitemaps”.

XML sitemaps för Google Search Console

På den sidan får du en rad med URL:er som du klistrar in till sökrutan i “Sitemaps” i Google Search Console (se bild nedan).

2. Bygg länkar till din hemsida

En annan strategi som många använder för att få sin hemsida rankad och indexerad snabbare är att bygga länkar till sin sida. Både intern i hemsidan, såsom att länka sina egna sidor till varandra, men också genom att få externa länkar från andra bloggar och hemsida.

Nyckeln här är att få länkar till sin hemsida, från redan väl rankade och indexerade sidor på Google.

Ett sätt att göra det är att gästblogga på andras bloggar och där lämna länkar som leder till din egen. Ett annat sätt är att marknadsföra och sprida sin hemsida genom sociala kanaler såsom Twitter, Facebook eller YouTube.

Hur lång tid tar det att bli rankad och indexerad på Google?

Det är det ingen som kan svara på. Det beror på många faktorer som hur snabbt det tar för Googles crawlers att nå din blogg, hur ny din hemsida är, hur mycket konkurrens det finns inom de keywords som du försöker ranka för och mycket mer.

Men det kan gå så snabbt som fyra dagar uppemot flera månader. Det bästa sättet att skynda på processen är att se till att göra alla steg jag tipsat om i denna artikel samt skriva så mycket bra innehåll som möjligt. Desto mer innehåll man har, desto mer innehåll är det som har möjlighet att ranka på Google.

Lycka till och hoppas du nu förstår hur man får sin hemsida att synas på Google!

Lästips: 4 sätt att tjäna pengar online

Leave a Reply