Vad innebär Coast FIRE?

You are currently viewing Vad innebär Coast FIRE?
Vad innebär CoastFIRE?

Coast FIRE är en typ av FIRE (Financial Independence, Retire Early) som är lik Barista FIRE.

Coast FIRE innebär att du har tillräckligt mycket pengar investerat i pensionssparande att investeringarna själv över tid kommer växa sig till den summan som krävs för pension.

Räkneexempel
Ett exempel är om du vid 25 års ålder har 1 miljon investerat och inte har tänkt gå i pension förrän vid 55 års ålder. Låt säga att dina investeringar ökar 8% per år och du inte investerar något mer ur egen ficka. Vid 55 års ålder har 1 miljon vuxit till 10 miljon vilket räcker för ekonomisk frihet. Se bild nedan.

Ränta-på-ränta effekten

Räkna ut din CoastFIRE siffra här:

https://walletburst.com/tools/coast-fire-calc/

Vilka är det som uppnår det?

Generellt sätt är det personer mellan 20-45 års ålder som mest troligt kan uppnår CoastFIRE då de har tiden och ränta-på-ränta effekten på sin sida. Desto yngre man är, desto mindre summa behöver man generellt.

Vad är fördelen?

Fördelen är att det räcker att spara aggressivt i några år tills man uppnått önskad summa, och sedan behöver man inte tänka mer på att tjäna en större summa än vad man behöver för att leva. Då kan man välja att arbeta med yrken som inte är högavlönade men som man tycker är roligt.

Vad är skillnaden mellan Coast och Barista FIRE?

Det kan tyckas att Coast FIRE och Barista FIRE är väldigt lika begrepp. I grunden är dem lika på så sätt att bägge innebär att man är delvis ekonomiskt fri, men inte ekonomiskt oberoende än. Bägge medföra att man har råd att endast arbeta ett deltidsjobb eller ett jobba endast för skojs skull.

Coast FIRE
Man tar inte ut några pengar från sina investeringar.
Man behöver inte investera mer pengar och man behöver inte spara mer. Det som man har investerat kommer att med hjälp av ränta-på-ränta effekten göra en ekonomisk fri vid den ålder man vill gå i pension.

Barista FIRE
Man tar ut pengar från sina investeringar men kompletterar det med annan inkomst.
4%-regeln på ens investeringar täcker delar, men inte alla av sina levnadskostnader. Man behöver fortfarande jobba för att täcka saker såsom nöjen och resor, men det är mer som ett komplement.

This Post Has 2 Comments

Leave a Reply