4 sätt att tjäna pengar online

You are currently viewing 4 sätt att tjäna pengar online
Sätt att tjäna pengar online

Digitala nomader, distansarbete och online jobb är något som har börjat pratats om extremt mycket under dem senaste åren. Världen blir mer och mer globaliserad och digitaliserad och det är inte förvånande att jobbtillfällen flyttas från den fysiska världen till det digitala utrymmet i allt större utsträckning.

I det här inlägget kommer jag presentera olika sätt du kan tjäna pengar online. Dessa är yrken som jag tycker är realistiska då jag själv har tjänat pengar på via dessa sätt, så jag vet att det är möjligt. I slutet av inlägget presenteras en lista på en massa fler online-jobb som är möjliga men som jag själv inte har arbetat med.

En viktig sak att tänka på är att nästan alla är riktiga karriärspår. Detta innebär att det krävs vissa typer av kompetenser eller åtminstone att man lägger tid på att bli bra på det man gör för att tjäna bra på det. Alltså är dessa inga bli-rik-på-5-minuter tips utan faktiska yrken och inkomstkällor som man skulle kunna leva på.

Sammanfattning: 4 online jobb

 1. Frilansare (design, utveckling, copywriting etc.)
 2. Skapa hemsidor till företag och organisationer
 3. Youtuber & Bloggare
 4. Sälja digitala produkter

1. Frilansare

Det finns många yrken som idag går att flytta över till helt distansjobb. Exempel på några av dem populäraste är UX/UI designer, grafisk designer, utvecklare, copywriter, content creator och digital marknadsförare. Det är många som inom dem yrkena har gått över till att endast jobba distans och har lyckats bra. Många företag anställer till både korta konsultuppdrag till längre anställningar och även fast anställningar på distans.

Dem flesta frilansare är överens om att det är svåraste är när man precis börjar och att bygga sig en bra och stabil kundbas. Det finns sidor såsom Upwork och Fiverr men dem flesta rekommenderar inte dessa då det är “race to the bottom” prismässigt. Konkurrensen är global vilket pressar ner priserna rejält. Det kan fungera bra om man bor i ett område där levnadskostnaderna är låga, men svårare om man bor i ett rikt land såsom Sverige. Det man kan göra istället för att komma igång är att utnyttja sina kontakter och prata med människor man träffar och berätta om att man börjar erbjuda sina tjänster som frilansare.

2. Skapa hemsidor till företag och organisationer

Förvånansvärt många företag har inte skaffat sig en hemsida än idag, trots vårt digitaliserade samhälle. Detta leder i många fall till förlorade försäljningsmöjligheter. Hur många av oss Googlar inte för att hitta produkter och tjänster vi behöver? Vissa företag behövde kanske inte en hemsida när det startade och har inte tagit tag i det på senare tid, medan andra kanske helt enkelt inte har kunskapen om hur man gör. Men det är här man kan komma in om man har kompetensen att skapa hemsidor.

För att hitta kunder att sälja hemsidor till så använder dem flesta följande tekniker

 • Cold-call (ringer eller mailar) etablerade företag som redan tjänar pengar. Dessa företag har redan råd att betala en bra summa för att någon ska göra jobbet och oftast seriösare kunder. Ibland behöver dessa företag endast väldigt enkla hemsidor som lätt kan skapas med hjälp av WordPress templates, och betalar samtidigt bra för det.
 • Går till meetups där man pitchar sina tjänster för nystartade företag t.ex. som behöver en hemsida men inte vet hur man skapar en själv.
 • Hittar kunder genom Facebook grupper och dylikt.

Det kan behövas ett portfolio där man visar upp tidigare hemsidor man har gjort för att visa att man kan utföra tjänsten man säljer.

3. YouTuber & Bloggare

I nuläget har vi alla hört hur YouTubers och Bloggare kan tjäna en massa pengar genom att skapa bra innehåll. Det många inte vet är att dem som tjänar mest inte bara använder reklamannonser utan en kombination av flera olika inkomstkällor från deras kanaler.

Olika sätt att tjäna pengar genom YouTube/Blogg

 • Reklamannonser som Google Adsense
 • Affiliate marketing som med nätverket Adrecord (annonslänk). Det innebär provisionsbaserad försäljning.
 • Skapar och säljer egna produkter till sin publik såsom kurser.
 • Får betalt för sponsrade inlägg.

Det krävs både tid och ansträngning för att tjäna bra som YouTuber eller Bloggare. Oftast krävs det både kreativitet, motivation och disciplin över lång tid för att bli framgångsrik. Dessutom även kunskap om SEO och digital marknadsföring. Men det är absolut möjligt att lära sig allt det.

4. Sälja digitala produkter

Att sälja digitala produkter online har en stark fördel, vilket är att man inte längre säljer timmar av sitt liv för X antal kronor. Man säljer inte tid för pengar längre utan kan skapa en produkt en gång och sälja den oändligt antal gånger till (om man väljer rätt sorts produkt). Dessutom finns det marknadsplatser idag såsom Etsy där man kan ladda upp digitala produkter och så sköter sidan allt annat åt en.

Exempel på digitala produkter som man kan sälja

 • Digitala produkter och printables (via t.ex. Etsy, Redbubble och Shopify)
 • Mobilappar (inkomst genom reklam i appen, affiliate, in-app buys såsom coins i ett spel, återkommande subscriptions eller engångsavgift av appen)
 • Mjukvara (Kan vara ett komplett program men även en SaaS-produkt eller en browser plug-in)
 • Online kurser

Lista på fler sätt att tjäna pengar online

 • Sociala medier manager
  Dem flesta unga människor med känsla för sociala medier kan lära sig det här. Speciellt om man tycker om bildredigering och copywriting.
 • Marknadsföringskonsult
 • Ad manager / Reklammanager
  Jobbar med att optimera reklam: Facebook, Instagram annonser och etc. Viktigt att kunna använda analytiska redskap och kolla på data.
 • SEO konsult
  Om man har kunskap med att optimera rankning hos sökmotorer såsom Google så finns det många företag som hade betalat för sådan hjälp
 • Videoredigerare
 • Animatör
 • Översättare
 • Transkribent
 • Lära ut engelska online
  Väldigt vanligt jobb. Till exempel lära ut engelska till kineser.
 • Köp billigt, sälj dyrt
  Hitta saker till fyndpris och sälj vidare till ett dyrare pris. T.ex. via blocket eller facebook market place.
 • Influencer 
 • Copywriter
 • Content Creator
 • Bildredigerare

Betalning & Bokföring

Det som stoppar många från att våga jobba för sig själv är att man är rädd för bokföring och redovisning. Men idag finns det många bra svenska tjänster såsom frilansfinans och coolcompany som hjälper till med bokföring så att man slipper tänka på sånt och får ut pengarna direkt i handen.

Men att starta ett eget företag kan också vara en mycket god idé. Det är enkelt att t.ex. starta en enskild firma (kräver ingen insats) och lära sig grundläggande bokföring om man har intresse för det, eller anställa en redovisningskonsult för några timmar hjälp. Fördel med att ha eget företag kan vara många, bland annat att vissa arbetsgivare kräver att man måste vara det, man kan verka seriösare och man har möjlighet att få avdrag på inköp och dylikt.

Leave a Reply