Lär dig spendera utan ångest

You are currently viewing Lär dig spendera utan ångest
Spendera pengar utan ångest

Tycker du det är jobbigt att spendera pengar? Håller du hårt om dem pengarna du har? Har du ingen stark tro på att du kommer tjäna massor med mer pengar i framtiden? Om du svarade ja på någon eller alla frågor så kan det vara orsaken till att du känner ångest inför att spendera pengar. Men det finns sätt att lära sig spendera pengar utan att känna ångest.

Har du ett trauma från barndomen om fattigdom?

I många fall kommer en oro om fattigdom och sparsamhet från sin uppväxt. Antingen har man oftast själv växt upp i fattigdom (eller delar av sin barndom), eller blivit uppfostrad av föräldrar som kommer från fattigdom. Det gör att verkligheten om fattigdom är ett verkligt och nära hot i sin världsbild, jämfört med dem som inte växte upp med samma bakgrund.

Om man medvetet, eller undermedvetet, går runt och tror på att fattigdom kan vänta precis runt hörnet, så är det naturligt att man utvecklar ett scarcity mindset om pengar. Man är helt enkelt orolig för att pengarna inte kommer räcka till, kommer ta slut, eller att man inte kommer kunna tjäna mer pengar i framtiden.

Om man observerar sina tankar så kommer man nog märka vilka trosuppfattningar som bygger upp dem här känslorna. Kanske är det tron att…

  • Pengar är svårt att få tag på, så man måste spara tills den dagen man behöver det, för den dagen kommer antagligen komma
  • Det finns inget skyddsnät som går att lita på (varken social skyddsnät eller statligt), och man måste ta hand om sig själv

Den här typen av tankesätt går att arbeta bort genom KBT terapi eller genom själv öva på att skapa nya trosuppfattningar.

Om du vill lära dig mer om den här typen av tankesätt rekommenderar jag dig att läsa artikeln: Vad innebär “Scarcity Mindset” (om pengar)?

Öva på att spendera pengar och känna uppskattning!

Ett sätt att lära sig spendera pengar är att börja öva på att spendera pengar på sånt som gör dig lycklig och aktivt uppskatta det efteråt. Så efter att ha spenderat pengar på ett köp eller upplevelse, stanna upp och känn tacksamhet för vad pengar har kunnat ge dig. Det kommer att lära din hjärna att associera spenderat av pengar med positiva känslor såsom glädje och tacksamhet, istället för ångest och oro. Desto flera gånger du gör denna övning, desto starkare kommer associationen av känslor bli i din hjärna.

Fastnar du i pengarnas potentiella framtida värde?

Ett vanligt problem som uppstår med människor som investerar är att man börjar se varje krona för att vara värd mer än vad det är värt idag.

Man ser pengarnas potentiella framtida värde.

Det betyder att 1000 kr idag inte bara är 1000 kr, utan det är 10.000, 100.000 kr eller ännu mer i framtiden. Så att spendera 1000 kr blir som att man egentligen spenderat mycket mer.

Detta tankesätt är rätt så oundvikligt att få när man verkligen börjat förstå värdet av ränta-på-ränta effekten och principen av att låta pengar jobba för sig själva.

Men risken är att man börjar bli snål, vända och vrida på varje krona och får skuldkänslor av att spendera pengar, även om det är nödvändigt.

Många av oss som sparar och investerar kommer någon gång stöta på en vägg där man inser att man har blivit för fixerade på ett sådant tankesätt.

Jag har själv varit där har nu lärt mig hur jag ska tänka för att kunna spendera pengar i nuet, utan att känna ångest. Samtidigt som jag inte har gett upp min plan och motivation för att nå ekonomisk frihet.

Fundera över varför du sparar – Vad är anledningen?

Vad är målet med ditt sparande egentligen?

I många fall kan det vara hjälpsamt att analysera sig själv och komma till botten på varför man inte vill spendera pengar och varför man vill ha pengar. Är det på grund av rädsla för fattigdom? Eller är det för att man vill använda pengarna för ett specifikt ändamål?

För mig till exempel så är min motivation till att spara att vill vara ekonomiskt fri. Detta för att jag vill i framtiden kunna leva det lyckligaste livet jag kan skapa för mig själv. Det inkluderar att det jag bestämmer mig för att jobba med eller sysselsätter mig med i framtiden ska jag göra för att det ger mig lycka. Mitt mål är alltså att leva ett så lyckligt liv som möjligt. Det innebär att allt jag gör som tar mig mot det målet är bra för mig och mitt mål. En del av det målet består av att spara och nå ekonomisk frihet. Men, en annan del är också att spendera pengar på det som gör mig lycklig idag.

Genom att påminna mig själv om att det är lycka jag söker och inte framförallt en siffra på bankkontot, så kan jag också inse att det inte finns en anledning för varför jag inte redan nu ska försöka leva på ett sätt som gör mig lycklig.

Det innebär att vissa saker är värda att spendera pengar på om det hjälper en uppnå sitt mål eller dröm.

Men viktigt att notera här: Det är endast värt att spendera pengar på det som ger ett riktigt värde.

Att shoppa eller slösa pengar bara för slösandets skull ger inte mig någon egentligen lycka, och därför är det något som är helt okej att undvika. Men många upplevelser, sociala stunder, minnen osv uppstår genom att spendera pengar, och dem sakerna ska jag alltså spendera pengar på.

En annan person kanske sparar för att man vill kunna köpa lyxiga och dyra saker (hus, bil, märkeskläder) för att få högre social status i sitt umgängeskrets. Och det är okej också, om det är det man vill. Då kan det vara värt att spendera pengar på sånt som ger en högre social status (såsom shopping), för det är en del av sitt mål.

Så tänk efter, varför sparar du pengar? Vad är din dröm?

Kom ihåg att man kan tjäna mer och inte bara behöver spara

Ett annat tankesätt som hjälpte mig att kunna spendera mer utan ångest är att påminna mig själv om att sparandet endast är en av metoderna för att bli rik och ekonomiskt fri.

Sparande är en av dem viktigaste komponenten, men inte den enda viktiga. Att tjäna mer pengar är minst lika viktigt.

Att tjäna mer pengar är också alltid en möjlighet, speciellt när man bor i ett land som Sverige där man har valfrihet i karriär, jobb och inkomst. Endast sparande är inte alltid svaret på hur man bäst lever sitt liv ekonomiskt, utan man kan även satsa på att öka sina inkomster. Dessutom finns det en gräns på hur mycket man kan spara då vissa saker alltid kommer kosta (hyra, mat, internet osv), men det finns ingen gräns på hur mycket man kan tjäna.

Och desto mer man tjänar, desto mer kan man både spendera och spara.

Så om du vill ha mycket pengar på banken som en trygghet, samtidigt som du vill kunna spendera mer utan ångest, börja då fokusera på tjänandet av pengar.

“What you focus on expands”

Om du går runt och fokuserar och oroar dig över fattigdom så kommer du alltid gå runt och känna dig fattig, oavsett om du faktiskt är det eller inte. Men om du istället går runt och fokuserar på vad du faktiskt har; pengarna på bankkontot och att du ens har råd att införskaffa dig det du vill ha eller behöver, så kommer du känna dig rik.

När du känner dig rik så kommer du sätta dig i ett mindset och agera som en rik person hade agerat. Detta inkluderar både förmågan att spendera pengar utan ångest, men kommer även leda dig till att kunna se fler möjligheter där du kan tjäna pengar och bli ännu rikare. arb

Spendera på det som är värt att spendera på

Att leva hela livet med en skuld och ångest över att spendera pengar tror jag i längden kommer göra en människa olycklig. Det kan göra att man missa stora delar av vad som innebär att leva och upptäcka världen och sig själv. Det är viktigare att testa sig fram och verkligen fundera ut vad som är värt att spendera pengar på för en själv. Allt som kostar pengar ger inte lycka, och inte allt som ger lycka kostar pengar.

Så, ta dig en funderare och skriv ner och tänk ut allt det som faktiskt ger dig lycka. Och det som inte ger dig någon egentlig värde eller lycka.

I framtiden kommer du sen veta vad du ska spendera pengar på, och vad du ska snåla in på.

This Post Has One Comment

Leave a Reply