Lär dig spendera utan ångest

Lär dig spendera utan ångest
Spendera pengar utan ångest

Ett vanligt problem som uppstår med människor som investerar är att man börjar se varje krona för att vara värd mer än vad det är värt idag.

Man ser pengarnas potentiella framtida värde.

Det betyder att 1000 kr idag inte bara är 1000 kr, utan det är 10.000, 100.000 kr eller ännu mer i framtiden.

Så att spendera 1000 kr blir som att man egentligen spenderat mycket mer.

Detta tankesätt är rätt så oundvikligt att få när man verkligen börjat förstå värdet av ränta-på-ränta effekten och principen av att låta pengar jobba för sig själva.

Men risken är att man börjar bli snål, vända och vrida på varje krona och får skuldkänslor av att spendera pengar, även om det är nödvändigt.

Många av oss som sparar och investerar kommer någon gång stöta på en vägg där man inser att man har blivit för fixerade på ett sådant tankesätt.

Jag har själv varit där har nu lärt mig hur jag ska tänka för att kunna spendera pengar i nuet, utan att känna ångest. Samtidigt som jag inte har gett upp min plan och motivation för att nå ekonomisk frihet.

Tänk på varför du sparar

Vad är målet med ditt sparande egentligen?

Det viktigaste för mig är att påminna mig själv om svaret på varför jag ens vill ha mer pengar och bli ekonomiskt fri.

Att bara ha pengar för pengarnas skull är inte motivationen bakom varför jag sparar, och hade jag haft ett sådant tankesätt hade det absolut inte varit värt att snåla med min lycka idag bara för att få en högre arbiträr siffra.

Jag vill vara ekonomiskt fri eftersom jag vill i framtiden kunna leva det lyckligaste livet jag kan skapa för mig själv.

Det inkluderar att det jag bestämmer mig för att jobba med eller sysselsätter mig med i framtiden ska jag göra för att det ger mig lycka.

Mitt mål är alltså att leva ett så lyckligt liv som möjligt. Det innebär att allt jag gör som tar mig mot det målet är bra för mig och mitt mål.

En del av det målet består av att spara och nå ekonomisk frihet.

Genom att påminna mig själv om att det är lycka jag söker, så kan jag också inse att det inte finns en anledning för varför jag inte redan nu ska försöka leva på ett sätt som gör mig lycklig.

Det innebär att vissa saker är värda att spendera pengar på om det hjälper en uppnå sitt mål eller dröm.

Men viktigt att notera här: Det är endast värt att spendera pengar på det som ger ett riktigt värde.

Att shoppa eller slösa pengar bara för slösandets skull ger inte mig någon egentligen lycka, och därför är det något som är helt okej att undvika.

Men många upplevelser, sociala stunder, minnen osv uppstår genom att spendera pengar, och dem sakerna ska jag alltså spendera pengar på.

En annan person kanske sparar för att man vill kunna köpa lyxiga och dyra saker (hus, bil, märkeskläder) för att få högre social status i sitt umgängeskrets. Och det är okej också, om det är det man vill. Då kan det vara värt att spendera pengar på sånt som ger en högre social status (såsom shopping), för det är en del av sitt mål.

Så tänk efter, varför sparar du pengar? Vad är din dröm?

Kom ihåg att man kan tjäna mer och inte bara behöver spara

Ett annat tankesätt som hjälpte mig att kunna spendera mer utan ångest är att påminna mig själv om att sparandet endast är en av metoderna för att bli rik och ekonomiskt fri.

Sparande är en av dem viktigaste komponenten, men inte den enda viktiga.

Att tjäna mer pengar är också alltid en möjlighet, speciellt när man bor i ett land som Sverige där man har valfrihet i karriär, jobb och inkomst.

Endast sparande är inte alltid svaret på hur man bäst lever sitt liv ekonomiskt, utan man kan även satsa på att öka sina inkomster.

Dessutom finns det en gräns på hur mycket man kan spara då vissa saker alltid kommer kosta (hyra, mat, internet osv), men det finns ingen gräns på hur mycket man kan tjäna.

Man kan bokstavligen tjäna hur mycket som helst så länge man jobbar för det.

Och desto mer man tjänar, desto mer kan man både spendera och spara.

Spendera på det som är värt att spendera på

Att leva hela livet med en skuld och ångest över att spendera pengar tror jag i längden kommer göra en människa olycklig.

Det kan göra att man missa stora delar av vad som innebär att leva och upptäcka världen och sig själv.

Det är viktigare att testa sig fram och verkligen fundera ut vad som är värt att spendera pengar på för en själv.

Allt som kostar pengar ger inte lycka, och inte allt som ger lycka kostar pengar.

Så, ta dig en funderare och skriv ner och tänk ut allt det som faktiskt ger dig lycka. Och det som inte ger dig någon egentlig värde eller lycka.

I framtiden kommer du sen veta vad du ska spendera pengar på, och vad du ska snåla in på.

Och har du inte råd med att leva och spendera pengar på det som ger dig lycka, ja då är det dags för dig att jobba hårdare för att tjäna mer pengar.

This Post Has One Comment

Leave a Reply