Jobb som ung | Hur man skaffar jobb och tips på jobb

You are currently viewing Jobb som ung | Hur man skaffar jobb och tips på jobb

Ett jobb är bra för att tjäna pengar, bli mer självständig, och lära sig saker. Men hur skaffar du jobb som ung? Och vilka jobb kan du få? Här får du alla dem bästa tipsen.

Hur du skaffar jobb som ung

Det finns flera saker som du kan göra för att skaffa ett jobb. Några av dem är att skriva ett cv, ta reda på vilka jobb det finns, och hur man går tillväga för att söka jobbet.

1. Skriv ett cv

För att skaffa jobb behöver du ha ett bra cv som du kan visa potentiella arbetsgivare. Ett bra cv är viktigt för att det är det som gör att du kan bli vald framför andra sökande. För nästan alla lediga jobb som utlyses så finns det massvis med personer som söker. Därför är det viktigt att du säljer in dig själv.

I ett cv ska det stå saker såsom ditt namn, utbildning, tidigare arbetserfarenheter, kompetenser och kunskaper du har, och andra utmärkelser. Det är lite som ett skrytpapper, så var inte rädd för att skryta om saker du gjort.

Läs mer om hur man skriver ett cv: Skriva cv – Arbetsförmedlingen

2. Berätta för folk att du söker jobb – Nätverka

Detta kallas även att man “nätverkar”. Det handlar i grund och botten om att komma i kontakt med personer som kan leda dig till jobb på ett eller annat sätt. Du visar att du finns och är arbetsför. Och allt detta utanför jobbannonser.

Det kan vara så att någon i din närhet (föräldrar, familjevänner, lärare, kompisar och kompisars umgängen osv), eller någon som dem känner, söker personal för ett jobb. Om du då kommer vi rätt tillfälle och säger att du söker ett jobb så kan du få en förtur. Många tjänster utannonseras nämligen aldrig utan går till personer som man redan känner till finns och kan arbeta.

Så berätta för personer i din närhet att du söker jobb och hör med folk om någon känner någon som kan tänkas behöva extrahjälp.

Den här metoden för att skaffa ett jobb är bra då du får en personlig koppling till arbetsgivaren. En personlig koppling ger dig direkt ett övertag över alla andra som kan tänkas söka tjänsten som inte arbetsgivare känner till sedan innan.

3. Hitta lediga jobb

Det finns flera sätt att hitta lediga jobb utan att nätverka. Dem vanligaste idag är genom att:

 1. Besöka företag och lämna en spontan jobbansökan
 2. Hitta lediga jobb på hemsidor och skicka digital ansökan

Hur du besöker företag och lämnar jobbansökan

Den första metoden är att lämna en jobbansökan/intressenamälan på jobb utan att företaget har annonserat ut att dem söker personal.

Söker du jobb i fysisk butik, restaurang, café eller dylikt så kan du besöka dem och be om att få prata med någon som sköter anställning av personal. Till den personen (eller någon annan anställd) kan du berätta att du är intresserad av att jobba för dem och ge ditt CV. Det kan också vara bra att ha förberett ett personligt brev, vilket är en text där du förklarar vad du kan göra för dem och varför dem ska anställa dig.

Söker du andra typer av jobb, till exempel på kontor eller icke-service yrken, så kan du maila företagen istället. Sök upp företagen genom Google och skicka mail med en digital kopia av ditt CV och eventuellt ett personligt bre.

Hemsidor för lediga jobb

Här är några hemsidor för lediga jobb:

Sök efter vilken stad du vill jobba i och vilket typ av jobb du söker.

Under 19 år? Sök feriejobb!

Om du vill skaffa jobb och är under 19 år så finns det även feriejobb (sommarjobb eller på andra ledigheter) du kan söka. Det är mycket lättare att få feriejobb än vad det är att söka jobb vanliga jobb.

Feriejobb är jobb som just går till dig som vill ha jobb som ung.

Här hittar du feriejobb i din kommun:

Ett tips för att få ett feriejobb du vill är att kolla upp vilka typer av jobb som du kan söka och sedan skriva att du söker just ett speciellt typ av jobb och varför du gör det. Det är alltid lättare att få jobb om det låter som att du är den perfekta kandidaten för jobbet.

När jag sökte mitt feriejobb i högstadiet ville jag arbeta på biblioteket och skrev att jag älskar bibliotek, har som dröm att jobba som bibliotekarie i framtiden, och vill hjälpa till att göra biblioteket till en bättre plats. Självklart fick jag jobbet. Sälj in dig själv. Du kan krydda och allt behöver inte vara 100% sant.

Bra jobb för unga

Om du är ung så har du antagligen inte hunnit skaffa några speciella kompetenser såsom programmering, copywriting, dataanalys, design eller liknande. Du har antagligen endast gått i grundskolan och/eller gymnasiet. Detta betyder att det endast finns vissa typer av jobb man kan få (om man inte då känner en person personligen som vill lära upp en).

Om du vill ha andra typer av jobb som är mer välbetalda och roligare så kan du börja lära dig saker nu som gör dig anställningsbar. Läs detta: Såhär får du jobbet du vill ha | Identifiera din dröm och hur du når dit

Vanligaste jobben som ung

 • Servitör/servitris på caféer, restauranger, eller events
 • Diskare på caféer, restauranger, eller events
 • Medarbetare på snabbmatskedjor
  • McDonalds
  • Max
  • Burger King
  • Sibylla
 • Medarbetare på nöjesparker! Ett väldigt roligt och bra jobb för ungdomar. Här kan du exempelvis söka jobb på Liseberg
 • Lokalvård
 • Dagis
 • Äldreboende

Fler jobbtips

Om du har kunskaper och specialintressen så kan du söka jobb inom det också! Några jobb jag hade från och med 14-15 års åldern som inte är vanliga men som passade mig och mina specialintressen var:

 • Biblioteksassistent – Fick jobbet genom statens feriejobb. Hjälpte till på bibliotek både under sommarloven och under veckodagar. Fick jobba kvar länge och hade det som sidoinkomst i flera år.
 • Affiliate marketing – Jag sålde saker på nätet för olika företag på provision. Började jobba med det genom att maila företag och fråga om jag kunde arbeta med dem på det sättet. Det finns ingen åldersgräns för detta, och du tjänar baserat på hur mycket du säljer. Jag tjänade flera tusenlappar i månaden.
 • Webbdesign – Jag designade mallar som andra kunde ha till sina bloggar och sålde dem för en liten peng.
 • Svarade på enkäter – Gick med på hemsidor där man får pengar för att svara på surveys/enkäter.
 • Reklam på hemsidor och bloggar – Jag skapade flera med hemsidor och bloggar som handlade om olika ämnen såsom mode och kläder, fotografering, teknik, osv. Ansökte sedan om att gå med i Google Adsense och fick ha reklam på mina hemsidor. Varje gång någon klickade på reklamen så fick jag betalt.

Fler tips…

 • Receptionist – Fås lättast genom personlig kontakter. Exempelvis på dina föräldrars arbetsplatser/företag eller på deras vänners företag.
 • Investera – Från och med att ha fyllt 16 år får du investera om du har dina föräldrars tillåtelse. Har du fyllt 18 kan du själv öppna ett investeringskonto. Hur ska man börja investera? Steg-för-steg
 • Säljare
 • Starta eget företag – Har du en idé på ett eget företag? Det kan du satsa på även om du är ung!

Lycka till! Hoppas att det här kunde hjälpa dig

Leave a Reply