Jag har testat på att leva som ekonomiskt fri!

You are currently viewing Jag har testat på att leva som ekonomiskt fri!

Jag har under dem senaste månaderna testat på att leva som ekonomiskt fri. Anledningen till varför jag gjorde det var många, men en av dem var för att se om min fantasi om ett liv som ekonomiskt fri verkligen stämmer med verkligheten. Svaret på den frågan är mycket klart: Ja! Men jag har också fått en massa insikter om mig själv och hur jag vill leva mitt liv i framtiden som jag inte visste om. Här är några av dem sakerna jag lärde mig från upplevelsen av att ha testat på att leva som ekonomiskt fri.

En lustig sak med timingen är att min uppsägning från jobbet kom i tid med vad media kallar “The Great Resignation“. Var jag omedvetet en del av början på en global trend? Tanken är lite rolig ändå.

Relaterat: Vad innebär FIRE (ekonomisk frihet)?

Min bakgrund

Innan jag sätter igång och berättar om mina upplevelser så kan det vara bra att vara transparent om hur min situation såg ut. För jag är fullt medveten om att det här är ett “experiment” som inte alla har möjlighet att göra.

Min sociala bakgrund är att jag inte har några barn att ta ansvar för, och jag behöver inte ta hand om mina föräldrar varken ekonomiskt eller fysiskt. Dessutom är jag inte gift och delar inte min ekonomi med någon annan. Detta innebär att jag kan ta beslut och risker med både min ekonomi och livsstil utan att det påverkar någon annan. En väldig frihet för detta experiment i alla fall.

Min ekonomiska bakgrund är att jag hade tillräcklig med sparpengar och investeringar för att räcka mig i flera år utan inkomst. Dessutom har jag CSN kvar. Detta betyder att jag var väldigt ekonomiskt trygg när jag bestämde mig för att göra det här. Jag visste att jag inte skulle hamna på gatan på åtminstone några år. Dessutom har jag tryggheten med att kunna bo hos mina föräldrar om allt skulle skita sig (det planerar jag dock inte att utnyttja). Självklart påverkar sånt här min upplevelse av den här perioden.

Min plan

Jag har i flera år tänkt på hur jag skulle levt som ekonomiskt fri. Vad jag skulle gjort på dagarna, vad jag hade arbetat med, hur jag hade ägnat min tid om min inkomst inte spelade någon roll. Så min plan var helt enkelt att bara börja leva på det sättet jag alltid drömt om. Mer specifikt hade jag tänkt att jag skulle spendera dagarna på att träna, läsa, umgås med nära och kära, festa och ha kul, läsa massa böcker, studera kurser på universitet, arbeta på mina egna kreativa projekt såsom bloggar och att måla, och att resa. Njuta av alla mina intressen helt enkelt och att fortsätta jobba och bidra till samhället, men genom mina egna projekt och skapelser.

Min upplevelse med att leva som ekonomiskt fri

Helt underbart. Jag tycker att min upplevelse hittills att leva som ekonomiskt fri har varit helt underbar. Jag har aldrig tidigare i mitt liv mått såhär bra. Jag har absolut ingen stress i min vardag, jag lider inte av ångest, jag mår bra. Jag är så fyllt med allt jag älskar, och jag är tacksam varje dag.

Dem första två månaderna spenderade jag på att bara återhämta mig. Jag tränade, läste, umgicks med nära och kära, hade kul, studerade intressanta kurser, och mediterade. Efter den perioden fick jag tillbaka mitt driv och kunde äntligen sätta igång med mina kreativa projekt och dem idéer jag haft för egen inkomst.

På ett sätt är det komiskt att jag så länge har planerat för att jobba som anställd i många år, bara för att sedan kunna satsa och jobba på mina egna saker. Jag inser nu att det är ett lite dumt tankesätt, om man har som avsikt att ändå jobba på eget. Det behöver inte göras i form av det ena eller det andra.

Min största lärdom från den här perioden är just att jag inte ska vänta tills jag är ekonomiskt fri på riktigt innan jag lever mitt drömliv. Jag tänker helt enkelt fortsätta leva mitt drömliv som jag just nu redan gör. Min inkomst från mina egna saker (bloggar, produkter, investeringar) har faktiskt under det senaste halvåret täckt upp för alla mina utgifter. Så tekniskt sett kan man säga att jag till och med är ekonomiskt fri från anställning. Åtminstone så som det har gått på senaste. Men sen finns det ju en anledning varför man pratar om 4%-regeln och inte 20%-regeln.

Under den här perioden upptäckte jag även filosofen Alan Watts som i en av sina föreläsningar sa:

“Forget the money,

Because if you say that getting the money is the most important thing, you will spend your life completely wasting your time.

You’ll be doing things you don’t like doing in order to go on living  — that is, to go on doing things you don’t like doing. Which is stupid.

Alan Watts

Just det citatet träffade mig. För det är exakt det tankesättet jag har levt med i flera år. Att jag ska “kämpa” och fortsätta göra saker som jag inte gillar att göra (jobba som anställd), för att kunna fortsätta leva bara för att fortsätta göra saker som jag inte gillar att göra. Dumt.

Istället har jag bestämt mig för att redan nu göra det jag gillar och vill göra.

Ge upp drömmen om att bli ekonomiskt fri?

Nu låter det på sätt och vis som att jag ger upp min jakt efter att nå FIRE. Men så är det inte. Jag vill fortfarande, väldigt gärna, bli ekonomiskt oberoende från att behöva vara anställd på ett företag. Även om jag nu under senaste halvåret inte har gått back ekonomiskt, så ser jag inte mig själv som ekonomiskt fri, då jag vill skaffa mig mer marginal.

Jag har däremot ändrat mitt tankesätt och plan kring hur jag ska ta mig dit.

Min gamla plan: Arbeta som anställd (i kanske 10-15 år till) och investera varje månad tills jag blir ekonomiskt fri enligt 4%-regeln, och leva mitt drömliv efter det.

Min nya plan: Arbeta för mig själv redan nu, satsa redan nu 100% på att bygga upp mina egna inkomstkällor, tills jag har så pass mycket i inkomst från mitt eget att jag inte ens behöver förlita mig på 4%-regeln i framtiden.

Livet händer ändå här och nu. Jag vill inte längre skjuta upp glädje, frihet, och skapandet av mina egna visioner till en framtid som kanske aldrig kommer komma. Jag tror fullt ut på att jag kommer kunna försörja mig på mitt eget. Jag tar bara risken att inte göra arbetet parallellt med en anställning, utan att istället ta från mina befintliga investeringar för att försörja mig tills jag har lyckats.

Tack för att du läst!

Leave a Reply