Vad innebär Barista FIRE?

You are currently viewing Vad innebär Barista FIRE?
Vad är BaristaFIRE?

Inom FIRE (Financial Independence, Retire Early) rörelsen finns det en variant som kallas Barista FIRE.

Barista FIRE innebär att man kan går i semi-pension tidigare än den vanliga pensionsåldern. Men man fortsätter jobba med ett deltidsjobb/extrajobb ändå.

Anledningen för att fortsätta arbeta ändå är för att få in en extra inkomst och andra förmåner såsom sjukvårdsförsäkring eller friskvårdsbidrag.

I verkligheten är det många som jobbar som frilansare eller har deltidsjobb på kontor, men det finns även de som tar upp jobb som barista eller bartender (som begreppet kommer ifrån).

Innehåll

I den här artikeln får du reda på

  1. Vad innebär Barista FIRE?
  2. Vilka är fördelarna?
  3. Vad är anledningarna till att köra Barista FIRE?
  4. Hur vet man om man är redo?
  5. Saker att se upp för

Fördelarna med Barista FIRE

Barista FIRE är ett bra alternativ för de som skulle kunna gå i pension tidigare men som inte vill sluta arbeta helt.

Det kan vara ett bra sätt att testa på FIRE, utan att det känns som att man tar så stora risker.

Man kan även fortsätta att långsamt bygga upp sina investeringar ännu mer. Då kan man på sikt få en ännu större pengamaskin att leva på.

Det kan vara så att man enligt 4%regeln redan kan betala alla sina nödvändiga kostnader. Men dock inte nöjen och dylikt.

Då behöver man endast jobba så pass mycket att sin inkomst från arbete täcker nöjesutgifter.

Vad är anledningen till att köra Barista FIRE?

Socialt utbyte på arbetsplats

1. Sysselsättning & Social gemenskap

En anledning till att man kör Barista FIRE kan vara att man är ung och vill ha något att sysselsätta sig med på dagarna.

Det kan dessutom vara fördelaktigt att arbete på en arbetsplats för att få vardaglig socialisering och gemenskap.

2. Tycker om sitt jobb & bidra till samhället

Man kanske även faktiskt tycker om att jobba, fast bara inte 8 timmar per dag. Och man kanske också vill fortsätta bidra till samhället och utmana sig själv.

4. Undvika att bli klassad som en latmask

Det låter inte heller så imponerande att säga att man är sysslolös och bara driver runt om dagarna när man är vuxen.

Då kan det vara bättre att säga att man frilansar eller jobbar deltid.

5. Bidra till samhället

Vissa anser även att det är etiskt viktigt att arbeta för att bidra till samhället och till andra människor än sig själv.

Då kan det vara på grund av sådana politiska anledning som man väljer att fortsätta arbeta och betala skatt trots att man inte behöver.

6. Behövs i länder med andra välfärdssystem

Begreppet “Barista FIRE” kommer ursprungligen från Amerika där dem inte har samma sjukvårdssystem och välfärdssamhälle som vi har i Sverige.

Där är det många som arbetar deltid för att få sjukvårdsförsäkring och liknande, som man annars inte har råd med själv. Men i Sverige har vi inte samma behov av just den anledningen.

Hur vet man om man är redo för Barista FIRE?

Om 4%-regeln på sina investeringar täcker alla nödvändiga levnadskostnader såsom hyra, mobilabonnemang och mat så är man redo.

Man vet då att att man alltid kommer kunna klara sig även om man förlorar sitt jobb.

Alternativt om man jämför med Coast FIRE, så kan det vara så att ens investeringar räcker för att över tid med hjälp av ränta-på-ränta effekten växa sig till ett såpass stort belopp att man kan uppnå FIRE. Utan att man sparar något mer. Då har man råd att endast jobba deltid och tjäna precis så att man klarar sig, utan att behöva invester mer.

Se upp för detta!

silhouette photo of people
Ekonomiskt fri i ung ålder

Många som uppnår och lever Barista FIRE är i ung vuxen ålder och har låga levnadskostnader.

Detta oftast på grund av att man inte har barn än och har en omgivning (vänner och partner) som inte ännu har fått upp ögonen för en lyxigare levnadsstandard.

Det är då lätt att leva med låga levnadskostnader utan att känna att man saknar något.

1. Ökade utgifter med åldern

Men när man går upp i åldrarna kan det vara så att livet förändras med barn, huslån och partner med krav på hög levnadsstandard.

Det kan vara så att man blir med barn och familj, som kostar mycket pengar då man behöver större boende och vill ge dem en hög levnadsstandard.

Dessutom kan det vara så att folk i ens omgivning (vänner) börjar öka sina levnadsstandarder i takt med ökad inkomst. Det kan då börja kännas jobbigt att i andras ögon verka ha det sämre ställt.

2. Nya sparmål

Det är därför inte ovanligt att man över tid kommer behöva omjustera sina sparmål. Den summan som man tycker att man behöver för ekonomisk frihet kan öka i takt med åldern.

Det är bra att vara medveten om det och inte vara för säker i att man alltid kommer leva på det sätt man trivs med i dagsläget.

This Post Has 2 Comments

Leave a Reply