Tink privatekonomi app: Review

You are currently viewing Tink privatekonomi app: Review
Tink ekonomi app recension

Recension av mobilappen Tink

För att hålla koll på sin privatekonomi behöver man veta om sina inkomster, alla sina utgifter, och sätta budgets och sparmål. Allt det här går att göra med appen Tink som är skapat av ett svenskt företag.

Appens funktionalitet

Det bästa med appen är alla de olika funktioner den erbjuder. Den har allt man behöver för att hålla koll på sin privatekonomi och det bästa är att det mesta är automatiserat och all information visas på ett väldigt tydligt sätt i deras superfina gränssnitt.

Spåra alla utgifter – Automatiskt

Tink App
Tink app för ekonomi

Den viktigaste funktionen med Tink är att man kan spåra alla sina utgifter med appen. För att göra det automatiskt så kopplar man sina bankkonton till appen med hjälp av BankID. Varje gång man gör ett köp eller spenderar pengar så uppdateras det automatiskt i appen, utan att du själv behöver komma ihåg att lägga in det. Väldigt smidigt!

Du kan kontrollera hur utgifter kategoriseras
En annan funktionalitet som jag tycker är riktigt bra är att man i efterhand kan gå in i appen och ändra på tidigare utgifter. Till exempel om man har swishat någon pengar för något så kan man manuellt välja vilken kategori betalningen ska tillhöra och ändra namnet på utgiften.

Dessutom kan man även dra av pengar från en annan utgifter som ifall du har lagt ut pengar för en person och den personen betalar tillbaka. Då kan du dra av inkomsten från den tidigare utgiften.

Säkerhet
En stor oro många har med mobila appar för ekonomi är om det är säker eller inte. Svaret är att Tink är en säker app som inte kan ta ut några pengar från dig. Tink får aldrig direkt tillgång till att sätta in eller ta ut några pengar från dina bankkonton. Det appen gör är att den endast får hämta ut data på historiska transaktioner och dem arbetar hårt för att hålla informationen hemlig. Men, som med all teknik och allt som är digitalt, så finns det risker med informationsläckor. Oavsett vad för app man använder så finns risken för säkerhetshål och att känslig information kan läcka ut. Är man väldigt mån om att hålla sin information hemlig så ska man dock fundera en extra gång över säkerhetsriskerna med mobila appar.

Sätta budgets

I appen kan man även sätta budgets för varje månad. Till exempel så har jag en som jag kallar “Nöje” där jag har valt att X antal kategorier är nöjes-utgifter. Med det kan man sätta en gräns för varje månad som till exempel 6000 kr för nöje per månad. Det är då väldigt lätt under månaden att gå in i appen och se hur mycket man har kvar av sin nöjesbudget och när gränsen snart är nådd.

Jämföra perioder
Dessutom har dem en funktionalitet då man kan jämföra sina utgifter för en viss budget över tid. Till exempel kan jag se hur mycket jag i snitt lägger på “Nöje” varje månad under dem senaste åren samt månad för månad. Det gör att man har en bättre förståelse för hur man spenderar pengar och vad dem går till och kan analysera hur man kan minska sina utgifter.

Sätta sparmål

Man kan även sätta sparmål i appen på en viss summa och och för en viss tidsperiod. Det som är smidigt är att man kan koppla olika sparkonton och banker till sparmålen så att det uppdateras automatiskt och man inte behöver gå in på massa olika banker för att räkna ihop summan hela tiden.

Net Worth
Man kan även koppla alla banker med varandra, både sina sparkonton och sina skulder (såsom huslån eller CSN). Det gör att appen lätt räknar ut sin Net Worth åt en (drar bort alla skulder från sina tillgånger) och du får en bra översikt på hur du ligger till.

Översikt & jämförelser

I helhet har appen en mycket bra funktionalitet för att ge en översikt över sin ekonomi. Det är lätt att jämföra månader och år med varandra och upptäcka trender och mönster i sitt köpbeteende. Det gör att man lättare kan få kontroll över sin ekonomi och dra ner på de utgifter man tydligt ser som överrepresenterade eller onödiga.

Fin design

Kanske inte det viktigaste, men om man är en person som uppskattar fin UI på appar och mjukvara så är Tink verkligen en bra app för det. Appen har alltid varit väldigt fin i både gränssnitt och i de grafer och tabeller som visas i appen. Dessutom släpper dem kontinuerligt uppdateringar som förbättrar utseendet och nyligen la dem även till dark mode som alternativ.

Så, slutsatsen är att Tink är en grym app för alla som vill hålla koll på sin privatekonomi och jag tipsar verkligen alla om att testa den.

Leave a Reply