Ska du sluta köpa när börsen ligger på minus?

You are currently viewing Ska du sluta köpa när börsen ligger på minus?
Ska man köpa när börsen ligger minus?

Korta svaret är Nej. Köp extra mycket när börsen har gått ner.

Mer komplicerat svar: Generellt sett nej, då man vill köpa när det är billigt. Men svaret kan variera beroende på anledningen till att innehavet har gått ner.

Dem flesta långsiktiga investerare förespråkar regelbundet månadssparande. Fördelen med denna taktik är att man sprider ut riskerna genom att både investera när börsen står högt, och när den står lågt. Då behöver man inte försöka träffa dippar, vilket dem flesta inte alls är bra på ändå.

Den största vinsten görs under köptillfällen då börsen ligger som lägst och man investerar, för då ökar vinster mer när det väl går uppåt. Att då sluta investera när börsen ligger på minus och bara köpa när börsen går bra motverkar den största fördelen med ett regelbundet sparande, att “råka” träffa dippar. Därav kommer svaret nej.

Denna rekommendation är dock baserad på följande förutsättningar

  • Det är börsindex som ligger minus, inte en dåligt utvald portfölj/dåligt innehav. Börsindex är det som över tid brukar stiga 8-10% per år och därför är det smart att köpa på minus då index mest sannolikt kommer stiga igen i framtiden.
  • Man har bra diversifiering på sina investeringar. Till exempel genom innehav av bred indexfonder eller en väl diversifierad aktieportfölj.
  • Man månadssparar och köper när börsen ligger på plus.
  • Man är trygg i sina investeringar och har lärt sig hantera sina emotioner relaterade till pengar.
  • Man har endast investerat pengar som man inte behöver för tillfället och har råd med att sitt innehav kan sjunka ännu mer.

Situationer då man inte ska köpa och till och med sälja vid minus

Det allra viktigast vid investeringar är att veta vad man sysslar med och ha en genomtänkt strategi. Det är möjligt att sitt innehav har gått ner för att man helt enkelt har en dålig portfölj av aktier och/eller fonder.

Det kan handla om att man har en icke-diversifierad portfölj. Man kanske till exempel har alla sina pengar i tre enskilda bolag såsom Ericsson, Ving och Kappahl och att dem tre bolagen håller på att gå i konkurs. I såna fall är det viktigt att utvärdera sin portfölj och sälja av de bolag som inte har en framtid, innan man förlorar alla pengar.

Att en aktie eller fond ligger på minus betyder inte endast att det är köpläge och en att något ligger på plus innebär inte att det snart kommer bli billigare. Allt beror på det enskilda värdepappret och anledningen varför något går bra eller dåligt.

Ibland kan det vara en bra idé att putta in pengar när något ligger på minus (“köpa billigt, sälja dyrt”), men ibland är det en ännu bättre idé att investera pengar i ett bolag som faktiskt visat goda resultat och därför också har ökat i värde. Och tvärtom när det går sämre för ett bolag.

Ska man lyckas med strategin att köpa lågt och sälja högt över tid så gäller det att man har god koll på vad man investerar i och kräver tid och energi i efterforskning och även kontinuerlig uppföljning. Läget på en viss marknad kan förändras snabbt beroende på en mängd med faktorer. Eftersom den enskilda privatpersonen oftast inte har tillräcklig kunskap eller tid att lyckas med detta så rekommenderar man därför generellt sett breda indexfonder, investmentbolag och stora stabila företag. Kör man på en av dem säkrare metoderna så är det en bra generell tumregel att köpa även när innehavet lyser rött.

Leave a Reply