Fördelar och nackdelar med att jobba 80%

You are currently viewing Fördelar och nackdelar med att jobba 80%
Jobba 80 procent

Många prioriterar att leva ett friare liv genom att gå ner i arbetstid. Till exempel genom att jobba 80%. Att arbeta deltid innebär att man äger mer av sin tid själv. Men detta i utbyte av att få mindre pengar i form av lön.

Jag arbetar själv endast 80% som anställd och tänker fortsätta med det så länge jag kan.

Hur mycket är 80% i timmar eller dagar?
80% i timmar är ungefär 6.5 timmar per dag eller 4 dagar per vecka.

Hur många timmar är 75% arbete?
75% i timmar är ungefär 6 timmar per dag
ELLER
3 dagar av 8-timmar arbetspass och en dag av 6 timmars arbetspass.

Vad kan man ägna sin nyfunna tid åt?

En del människor väljer att lägga den tid som frigörs på att öka kvalitetstid med sin familj, kolla på Netflix, eller njuta av en längre kaffestund på morgonen.

Andra väljer att lägga mer tid på att arbetar med att bygga upp passiva inkomster, ett eget företag eller studera kurser. Detta för att på sikt helt kunna sluta arbeta för någon annan.

Att gå ner i arbetstid behöver inte innebära att man inte sysselsätter sig med något. Det kan istället betyda att du får mer energi till att sysselsätta dig med det du själv tycker är värdefullt.

Det finns dock både fördelar och nackdelar med att arbeta deltid. Detta gäller oavsett om det är deltidsarbete på 50%, 75% eller 80%. Men har man råd så kan det definitivt vara värt att överväga det.

Fördelar med att jobba 80%

1. Du äger din tid mer

Som en heltidsanställd på ett vanligt kontorsarbete idag förväntas du tillägna 8 timmar av din dag på jobbet. I många fall även på en bestämd arbetsplats. Detta är inte räknat med lunchtiden. Den måste också oftast måste spenderas i närheten av din arbetsplats. Likaså med transporttiden till och från jobbet.

Genom att gå ner i arbetstid och endast jobba 80 procent så löser du ut fler timmar av din dag. Du har får fler timmar där ingen bestämmer över dig: vart du ska vara eller vad du ska sysselsätta dig med. Att gå ner även några procent i månaden kan därför skapa en mycket högre livskvalité och känsla av frihet.

2. Du bidrar till en samhällsrörelse

6-timmars arbetsdag

Det är inte längre något chockerande att höra om utrop om 6-timmars arbetsdag eller medborgarlön. Världen utvecklas och speciellt den teknik som vi idag har tillgång till. Samma arbetsuppgift som för 10 år sedan krävde 3 timmar att utföra går nu att göras på 5 minuter med hjälp av ett datorprogram. Det har självklart lett till att den arbiträra 8-timmars normen inte längre är det optimala.

Flera studier har även visat på att majoriteten av kontorsarbetare “maskar” och låtsas att arbeta på arbetstid. Det gäller såväl högt uppsatta chefer såsom anställda lägre ner i rangordningen. Men deras prestation bedöms inte vara sämre av det.

Anledningen till att människor inte arbetar 8-timmar per dag kan bero på att människor inte har den kognitiva kapaciteten. Vi klarar inte av att koncentrera också 8 timmar, varje dag.

Bakgrund till 8-timmars arbetsdag

När 8-timmars arbetsdag infördes i början av 1900-talet var det en stark förbättring från dem tidigare arbetsförhållandena. Under industrialiseringen hade arbetare behövt slita på sina arbeten uppemot 16 timmar per dag under extremt dåliga arbetsförhållanden. Med hjälp av fackligt initiativ och folkrörelse så lyckades man förbättra arbetsvillkoren för anställda.

Många menar på att en liknande revolution behöver göras nu. Förhållandena är inte lika drastiska som då, men när levnadsstandarder ökar så börjar människor ifrågasätta normen och hur man egentligen vill spendera sin tid.

Etiskt problem – Klassfråga?
Det kan dock vara värt att notera att dem flesta argument för lägre arbetstid är applicerbara på så kallad white-collar workers, förenklat som kontorsarbetare. Sådana yrkesmän har oftast redan bättre betalt och bättre villkor än många andra typer av arbetare. Ett möjligt scenario om denna rörelse slår igenom är att de som redan har pengar och trygga anställning (som oftast tillhör en “högre” socioekonomisk klass) får det ännu bättre.

Detta i kontrast till att de som har med slitsamma arbeten och i “lägre” socioekonomiska klasser får fortsätta slita som vanligt, eller riskerar att helt enkelt förlora inkomst. Detta kan bero på att många kroppstunga yrken kräver ett visst antal timmar av kroppsligt utfört arbete. Sänker man arbetstiderna så blir inte jobbet gjort och man behöver istället anställa fler personer för samma jobb och tvingas sänka lönerna kollektivt.

Nackdelar

1. Din pension blir lägre

Om du inte sparar privat till pension så leder ett deltidsarbete på sikt till en lägre pension, både allmänpension och tjänstepension. Detta gäller även om det är att jobba 80% vi pratar om och inte så långt som 50%.

Detta är nödvändigt att tänka på då man vill trygga sin framtid. Det är möjligt att man lever väldigt länge efter pension och behöver ha det bra även då.

Här kan du läsa mer om hur deltidsarbete påverkar pension.

Detta går att lösa genom att planera för sin pension genom att räkna på prognoser och komplettera pensionen med privat sparande. Detta bör göras i fonder och aktier så att kapitalen kan växa över tid, såsom det hade gjort om det låg i statliga pensionsfonder.

2. Du kan anses lat

Många har inte ens tänkt tanken att man frivilligt skulle jobba 80%, då man alltid fått lära sig att det är ett heltidsjobb som är respektabelt och som man vill ha. Dessutom är det många som inte kan få tag på ett heltidsjobb trots upprepade ansträngningar och inte kommer förstå varför man skulle frivilligt välja att tjäna mindre pengar.

Väljer man att gå ner i arbetstid och vänner och familj får reda på det kan man behöva göra sig beredd på negativa kommentarer och ifrågasättningar (“Vadå ska du bara sitta hemma nu och kolla på TV?”). Men lösningen är egentligen lätt: Man behöver inte förklara sig för andra och man behöver inte ens berätta det öppet.

Lyckligtvis börjar det dock bli vanligare och vanligare att gå ner i arbetstid i olika perioder av sitt liv såsom vid småbarnsår, innan pension, vid sidan av studier och dylikt.

3. Du får mindre pengar i fickan av att jobba 80%

Självklart kan deltidsarbete leta till en ekonomisk nackdel då inkomsterna blir lägre och du har mindre pengar att röra dig med och investera. Här behöver man då göra en övervägning och testa sig fram till vilken deltidsmängd som passar ens livsstil bäst.

Ett sätt att göra det på är att innan man går ner i arbetstid testa att leva på den summan man hade fått vid deltidsarbete. Om det går bra efter några månader så kan man vara rätt säker på att man inte kommer drabbas något ekonomiskt nämnvärt av att gå ner i arbetstid.

Är du intresserad av att läsa mer?

Här är några andra relaterade artiklar

Uppdaterad 2020-12-02

Leave a Reply