3 Steg för att lyckas spara pengar som ungdom

You are currently viewing 3 Steg för att lyckas spara pengar som ungdom
Spara pengar som ungdom

Att spara pengar som ungdom kan vara svårt, men det är också det bästa du kan göra för dig själv. Desto tidigare du börjar spara pengar, desto snabbare kommer du kunna bli trygg ekonomiskt.

Den största fördelen med att börja spara pengar när man inte är gammal än är att man inte har några utgifter. Du bor antagligen hemma och behöver egentligen inte spendera pengar på någonting, om du inte vill. Därför är den bästa tiden för att börja spara, nu.

Inlägget innehåller affiliate-länk till Avanza.

Hur börjar du spara pengar som ungdom?

Det finns egentligen bara 3 enkla steg som du behöver göra för att börja spara pengar som ungdom.

Steg 1: Skaffa en inkomst (ett jobb)

För att kunna spara pengar behöver man först och främst få in pengar.

Alla ungdomar som studerar på högstadiet och gymnasiet får en inkomst i form av studiebidrag.

Men det är inte ett så stort belopp och i vissa fall kan ens föräldrar välja att inte ge hela beloppet.

Det är därför en bra idé att skaffa sig ett jobb.

Nästan alla kommuner i Sverige, åtminstone dem dem större städerna såsom Stockholm, Göteborg och Malmö erbjuder feriejobb till ungdomar. Feriejobb är tillfälliga arbeten under sommaren och många kommuner har sommarjobb reserverade för just ungdomar. Det är väldigt lätt att få tag på ett sådant jobb.

Andra inkomstkällor kan vara små arbeten som man utför såsom att hjälpa en granne med att gå ut med hunden, klippa gräsmattor och skotta snö. Är man i äldre ålder (16+) så går det att få tag på riktiga anställningar på snabbmatskedjor såsom McDonalds.

Visste du att du inte behöver betala skatt på dem första 20.008 kr som du tjänar? För att utnyttja detta så behöver du bara fylla i en blankett hos skatteverket. (Summan gäller 2020)

Steg 2: Skapa en budget och bestäm sparsumma

För att ens ha några pengar kvar till sparande måste du först se till att du inte spenderar allt.

Det är därför en bra idé att skriva ner en plan på hur mycket pengar du får spendera varje månad. Eller/och hur mycket som du ska spara.

Vissa saker måste man kanske betala såsom sitt mobilabonnemang. Andra saker är inte måsten. Exempelvis alkohol till fester, nya kläder och godis.

Det är enklast att bestämma en summa eller procent av sin inkomst som man måste spara varje månad eller varje gång man får en lön.

Den summan kan vara allt från 200kr till 10.000kr i månaden, beroende på hur mycket man tjänar och hur mycket man vill spara.

Det viktiga är att sätta ett mål t.ex. “Spara 2000kr av det jag tjänat” eller “Spara 50% av inkomsten” och se till att göra det varje gång man får pengar.

Steg 3: Spendera inte pengarna!

Det största misstaget folk gör är att spendera pengar som man sparat. Gör absolut inte det.

Mitt tips är att lägga undan pengarna på ett speciellt sparkonto eller på en annan bank så att det är tydligt vilka som är dina sparpengar och vilka pengar som du “får” använda.

När du väl har lagt undan pengar till sparande så ska du inte längre se dem som tillgänliga för att spendera.

Vart ska du ha dina sparpengar?

I alla internetbanker idag (på bankers hemsidor eller appar) så kan man skapa flera sparkonton.

Mitt tips är att skapa ett sparkonto som heter ju “Sparkonto” och döpa ditt vanliga konto till något i stil med “Plånbok”, “Månadens” eller “Spendera”.

De pengar du sparar ska du föra in i ditt sparkonto som är skapat för ändamålet sparpengar och sedan ska du ALDRIG ta ut pengar från det, om inte för att flytta sparandet någon annanstans.

Har du svårt att hålla i dina sparade pengar?

Då är ett alternativ att öppna ett bankkonto hos en annan bank än den du har nu. Om du till exempel har banken Nordea, så öppnar du istället ett till nytt bankkonto hos en annan bank, såsom SEB.

Du kan då varje gång du sparar pengar flytta pengarna till den andra banken så att du inte ser dem och så att det blir jobbigt för dig att spendera pengarna.

Nästa steg… Börja investera?

Efter att du har kommit igång med sparande och budget så kan det vara en bra idé att börja läsa på om investeringar och skapa ett konto på Avanza. Det är helt gratis. Avanza är (enligt mig) den bästa banken som finns idag för investeringar.

Desto mer du kan om investeringar och desto tidigare du börjar investera, desto snabbare kommer du kunna bygga upp din förmögenhet.

Du får köpa aktier innan du fyllt 18, men det får endast göras med föräldrars/vårdnadshavares tillstånd.

Mitt största tips är att alltid läsa på innan du börjar investera. Och att börja med en mindre summa för att värma upp!

Du måste dock inte investera. Som ungdom har du redan kommit mycket längre än andra genom att ens börja tjäna pengar. Och om du dessutom lär dig hålla koll på dina pengar och börjar spara, så har du en ljus framtid framför dig.

Lycka till!


Fler liknande inlägg

This Post Has One Comment

Leave a Reply