4 Steg för att skapa ekonomisk trygghet

You are currently viewing 4 Steg för att skapa ekonomisk trygghet
Bli ekonomiskt trygg

Vad innebär ekonomisk trygghet? Vad betyder det att vara ekonomiskt trygg och hur kan du göra för at nå dit?

Vad innebär ekonomisk trygghet?

Ekonomisk trygghet betyder att man känner sig trygg och bekväm med sin ekonomiska situation.

Ekonomisk trygghet innebär att man har en regelbunden inkomst som man kan klara sig bra på, både nu och på längre sikt och att man framförallt har koll på sin ekonomi och är förberedd på oväntad utgifter.

Det betyder också att man inte är orolig för sin ekonomi.

Statistik på svenskar och ekonomisk trygghet

En årlig undersökning kallad “Betalningsindikatorn” av Lowell mäter svenskars inställning och beteende när det gäller ekonomi och visar på att:

 • 1 av 7 svenskar upplever sig ha låg ekonomisk trygghet
  • 26% av dessa anser att det är jobbigt eller omöjligt att klara av att betala en oförutsedd utgift på 5000 kr.
 • 40% konsumerar för mer än vad deras ekonomi tillåter egentligen
 • 62% av svenska kvinnor känner inte ekonomisk trygghet
 • 41% av svenska kvinnor känner oro för sin ekonomi

I mina ögon är andelen som inte känner ekonomisk trygghet väldigt hög och det desto yngre åldersgrupp det handlar om, desto högre siffror uppvisas.

Sedan kan faktorerna bero på flera saker, och alla har tyvärr olika förutsättningar, men det finns flera steg man kan ta för att börja bygga sig en större ekonomisk trygghet.

Hur du kan öka din ekonomiska trygghet

Ekonomisk trygghet betyder som sagt att man känner sig trygg med sin ekonomiska situation och inte oroar sig över sin ekonomi.

Att känna trygghet över något har mycket med sin upplevda kontroll att göra. Därför finns det sätt att öka sin trygghetskänsla utan att det behöver handla om att spara ihop extrema summor pengar.

1. Håll koll på din ekonomi (budgetera)

Budgetera

Första steget till att skaffa sig en ekonomisk trygghet är genom att sätta sig in i sin ekonomi. Det är viktigt att tydligt veta hur mycket pengar man får in varje månad och hur mycket man spenderar varje månad.

Det är enklast att skriva ner alla sina inkomster och alla utgifter (tydlig i olika kategoriser) så att man ser dem framför sig.

I utgifter räknas ALLT

 • Hyra
 • Mat (Livsmedel – Mat som lagas hemma och restaurang eller fika besök)
 • Transportkostnader (busskort, cykelkort, VOI/Bolt/Uber/Taxi, återbetalningar på fordon, bensin, tvätt av fordon)
 • Fasta återkommande utgifter (mobilabonnemang, tv-abonnemang, bredband, el, värme, vatten, hemförsäkring, a-kassa, facket, Netflix, Spotify, Viaplay, HBO, tidningsprenumerationer inkl nyhetstjänster, återkommande donationer, optik såsom linser osv)
 • Amorteringar & ränta på lån (CSN, Bolån, billån, smslån, privatlån osv)
 • Mediciner och nödvändiga utgifter
 • Klädkostnader (nödvändiga såsom vinterjackor, strumpor osv)
 • Nöje och onödiga utgifter (shopping, utemat, restauranger, fikor, alkohol, fest, resor. Allt som man vill ha men inte måste ha)

Räkna ut hur mycket du behöver varje månad
Genom att skriva upp alla dina utgifter utifrån punkterna ovan så kan du räkna ihop allt som är nödvändiga utgifter och vad som är icke-nödvändiga utgifter.

Allt som är nödvändigt utgör dina levnadskostnader.

2. Gör en 3-månaders buffert för kriser

När du har tagit reda på hur mycket dina levnadskostnader ligger på varje månad så är det smart att spara ihop så att du har den kostnaden gånger tre.

Detta kommer göra så att du kan klara dig i 3 månader om du förlorar din inkomst och är första steget för att känna ekonomisk trygghet. Då vet du att du kan klara dig genom kristider.

3. Spara regelbundet varje månad

Nästa steg är att fortsätta bygga på din buffert ännu mer och göra så att du klarar ännu fler oförutsedda utgifter.

Även 100kr i månaden blir bra med pengar över tid. Att spara någonting är alltid bättre än att inte spara något alls. Har du en hög lön och låga levnadskostnader kan du till och med överraska dig själv genom att spara undan flera tusen i månaden.

Se sparande som en utgift – Såsom hyra och mat!
Ett bra sätt att börja se till att man sparar regelbundet är genom att sätta sparande på ett X antal kronor som en fast utgift som du måste lägga undan varje månad. Såsom din hyra – det är inte frivilligt om du ska betala hyran eller inte. Resten av din lön kan du spendera som du vill. Pengar som du har sparat ska du inte se som tillgängliga för dig att spendera på nöjen, det är en separerad del av din ekonomi.

Sätt delmål!
Det kan vara en bra idé att sätta delmål med ditt sparande. Det kommer att motivera dig så att du orkar vara ihållig över tid. Ett mål kan vara att ha 10.000 kr, 100.000 kr eller till och med 1 miljon eller 10 miljoner! Mål kan också stå för något du vill ha som 120.000 kr för en bil eller 300.000 kr för en kontantinsats. Det kan känns som fantasisummor till en början, men varje år är det tusentals svenskar som når dem summorna och det finns ingen anledning varför du inte skulle kunna vara en av dem.

4. Börja investera! Pengarna växer av sig själva

Nedan sektion innehåller annonslänkar för Avanza och SAVR. Jag rekommenderar endast tjänster och produkter som jag själv tycker är bra.

När du får upp smaken för att bygga upp din förmögenhet och en rikedom så kan nästa steg vara att börja investera. Att pengarna kan växa av sig själva och bli mer och mer utan att du behöver spara på egen hand är riktigt härligt. Varför ska inte du också få ta del av det?

Att börja investera kan du lätt göra genom att öppna ett konto på banker såsom Avanza och SAVR. Jag själv investerar genom Avanza och har gjort det sedan start. Dem har även många bra guider för nybörjare. Det finns även fondrobotar såsom Lysa som investerar automatiskt åt dig varje månad, som passar dig som inte vill eller orkar sätta dig in i värdepappershandel.

På sikt kan ditt sparade och investerade räcker så att du inte ens behöver jobba mer.

Läs mer om ekonomisk frihet här (Financial Independence, Retire Early) och här (Ekonomisk frihet på endast 1 miljon).

Slutord

Nu vet du vad ekonomisk trygghet betyder och vad det innebär. Du har även fått flera konkreta tips på vad du kan göra för att bygga dig ekonomisk trygghet. Nu är det bara för dig att se till att göra det.

Lycka till!

This Post Has 3 Comments

Leave a Reply