Hur får man ett förstahandskontrakt?

You are currently viewing Hur får man ett förstahandskontrakt?
 • Post published:February 2, 2021
 • Post category:Fastigheter

Ett tryggt boende, något av det viktigaste i livet. Speciellt om du är ung och precis ska börja leva resten av ditt liv. Här är några konkreta tips på hur man får ett förstahandskontrakt.

Läs också: Vad är bäst: Hyresrätt eller bostadsrätt

1. Ställ dig i bostadsköer

Ställ dig i både statliga och privata bostadsköer!

Det mest okomplicerade sättet som du får ett förstahandskontrakt är att ställa dig i bostadsköer som hyr ut lägenheter där du vill bo. Efter det är det helt enkelt att bara börja söka bostäder.

Hur man ställer sig i bostadskö | Steg-för-steg

 1. Bestäm i vilken stad eller kommun du vill bo.
 2. Sök upp vilka bostadsköer det finns i området (både statliga och privata). Detta hittar du lätt genom att söka på Google “Bostadsköer i [stad/kommun]”.
 3. Ställ dig i så många som möjligt, så fort som möjligt.
  1. Registrera dig på hemsidorna och/eller skicka in intresseanmälan
  2. Skriv in i din kalender påminnelser för när du behöver förnya din medlemskap (annars riskerar du att förlora alla dina ködagar)

Nackdel med metoden: Det krävs oftast väldigt lång kötid för att få förstahandskontrakt, speciellt i större städer såsom Stockholm och Göteborg. Har du bråttom är privata bostadsköer din bästa chans.

Privata bostadsköer där du kan få ett förstahandskontrakt | Göteborg

Hitta fler bostadsköer i Göteborg: Bostadsköer i Göteborg >

Lästips: Antal ködagar på HomeQ för Göteborg?

2. Skaffa en inkomst – helst en fast anställning

De som hyr ut lägenheterna vill veta att du kan betala hyran i tid varje månad. Därför vill dem se att du har en regelbunden och fast inkomst. Helst en fast anställning, och helst en hög inkomst.

Inkomst skaffar du genom att arbeta och tjäna pengar. Sök helt enkelt jobb, helst flera månader innan du skall flytta. Detta eftersom dem flesta hyresvärdar önskar 1-3 månaders lönespecifikationer för att du ska få kontrakt. Det är bevis på att du får en regelbunden inkomst.

En inkomst är viktigast oavsett, men en fast anställning kommer hjälpa dig ännu mer.

Det kan dock vara svårt att få en fast anställning, speciellt om du är ung utan tidigare arbetserfarenhet, utbildning. eller särskilda kompetenser. Men det är inte omöjligt.

Hur får man en fast anställning?

Tips 1 :

När du söker jobb, läs i beskrivningen om det står att det finns chans för fast anställning efter en viss period (oftast 6 månader). Fokusera på att söka sådana jobb.

Söker du jobb som inte skrivit att dem erbjuder fast anställning så kan du heller inte förvänta dig att få det.

Tips 2:

Det är enklare att få en fast anställning om du har ett kvalificerat jobb. Detta innebär oftast arbete på kontor och på heltid. Sök därför främst heltidsjobb och kontorsjobb även om det inte är ditt intresse.

Du kan alltid säga upp dig från ditt tråkiga jobb efter att du fått en lägenhet 😉 Ibland krävs det uppoffringar för att få det man vill ha.

Undvik jobb där du jobbar efter behov, på timbasis, eller endast i säsonger. Sådana jobb erbjuder sällan fast anställning.

Tips 3:

Skaffa kompetenser och kunskaper som är anställningsbara. Detta kan du börja göra nu och kommer öka dina chanser för fast anställning samt framtida arbetsmöjligheter och löneutvecklingar.

Exempel på anställningsbara kompetenser som du kan lära dig genom internet: programmering, front-end utveckling, grafisk design, digital design, content writing (skriva artiklar), copywriting och digital marknadsföring.

3. Skriv en bra profil

Skriv en bra profil! Statliga bostadsköer går oftast endast efter antal ködagar då dem inte får diskriminera. Men privata hyresvärdar “får” diskriminera hur mycket dem vill. Dem kollar gärna på vad du skriver på din profil och om du som person matchar i området du söker lägenheter i.

Hur skriver man en profil för att få ett förstahandskontrakt?

 • Din person: Du vill låta snäll, lugn, och trevlig. Detta betyder att dina intressen är att läsa, promenera, se på serier, och baka (eller liknande).
 • Bostadsområde: Var tydlig med att du älskar området du söker lägenheter i. Specificera bostadsområdena. Skriv om du har familj, vänner, partner eller arbete i området.
 • Du kommer bo kvar: Skriv att du söker ett långvarigt och stabilt boende. Du vill inte låta som någon som snart skall flytta eller behöva större.

4. Hör med ditt kontaktnät

Berätta för vänner, familj, bekanta, och kollegor att du söker ett förstahandskontrakt. Någon kanske känner någon som arbetar med uthyrning. En personlig rekommendation om dig som hyresgäst går långa vägar.

Betala för förstahandskontrakt?

Det är inget ingen önskar att behöva göra när man kan få det gratis. Men det går inte att sticka under stolen att människor betalar för att få förstahandskontrakt. Det kan vara ett alternativ om du vet hur du hittar dessa erbjudanden och om du har pengarna.


Lycka till! Förhoppningsvis får du ett förstahandskontrakt genom att följa dessa steg.

Under tiden du väntar, så kanske co-living och kollektiv är något för dig?

Leave a Reply