Vad innebär FIRE (ekonomisk frihet)?

You are currently viewing Vad innebär FIRE (ekonomisk frihet)?
FIRE - Financial Independence, Retire Early

Inlägget innehåller annonslänkar.

FIRE är en förkortning som står för “Financial Independence, Retire Early” och är en rörelse vars mål är att bli ekonomiskt oberoende och gå i pension tidigt.

Wikipedia

Det vanligaste sättet att nå FIRE är genom att medvetet öka sin spar- och investeringskvot genom att öka sina inkomster och sänka sina utgifter.

Målet är att få ihop ett så pass stort kapital investerat att de passiva inkomsterna (avkastningen på investeringar) täcker sina utgifter i all oändlighet.

För att sina passiva inkomster (investeringar på börsen oftast) ska täcka sina levnadskostnader kontinuerligt brukar man räkna med 4%-regeln.

Vad innebär 4%-regeln?
Den innebär att man ska kunna ta ut 4 procent av sitt kapital varje år, utan att sitt kapital försvinner över tid, och att dem fyra procenten ska täcka alla sina levnadskostnader.

Detta förutsätter att pengarna är investerade på ett sådant sätt att man får en årlig avkastning på ca 8%, innan avdrag för inflation eller skatt.

Exempel på 4%-regeln: Man har 2,5 miljoner investerat, då blir 4% årligen av 2,5 miljoner = 100.000kr/år = 8333kr/mån. Har man alltså levnadskostnader (hyra, mat, transport och andra utgifter) som är under 8334kr/mån så har man uppnått FIRE med 2,5 miljoner investerat.

Vad baseras 4%-regeln på?
Regeln är baserad på en matematisk formel som utgår från historisk avkastning på börsen och tar i hänsyn inflation.

Om man nu ska förenkla förklaringen för att illustrera vilka faktorer som behöver räknas in kan man förklara det som följande:

  1. I snitt har börsens index gått upp mellan 8-10% per år, både nedgångar och uppgångar inräknat.
  2. Från dem 8-10% tar man bort 2-3% i årlig inflation, då pengarna blir “mindre värda”
    • Man hamnar då på 6-8%.
  3. Efter det drar man bort avgifter och skatter (1-2%)
  4. Kvar finns 4-6%.

Det är därför relativt “säkert” att ta ut 4% av sitt kapital varje år utan att basbeloppet försvinner över tid.

Men man kan ha otur, om man tar ut 4% under flera följande år där börsen ligger på minus kan man se ett minskat värde på grundkapitalet som aldrig hinner återhämta sig med fortsatt uttag.

Det är därför bra att ha en stor buffert i kontanter (1-2 års utgifter) för att skydda sig om man stöter på sådan otur.

Man får dock vara medveten om att regeln är en ganska konservativ och det är inte säkert att just du behöver använda en sådan låg uttagsgrad.

OBS! Dem flesta FIRE principer är utformat utifrån amerikanska samhället som inte har samma typ av välfärdssystem som Sverige med allmänpension, gratis sjukvård, gratis utbildning och potentiell tjänstepension.

Man kan ta ut mer än 4% om man är villig att

  1. Arbeta i vissa perioder (t.ex. deltid eller med något man tycker är roligt), då börsen är som lägst. Detta är ett fullt möjligt alternativ för dem flesta unga och friska människor.
  2. Ta ut små summor av grundkapitalet över tid. Vissa finner ingen mening med att dö med miljoner på banken utan kan då istället både ta ut avkastning och en del av kapitalet varje år. Kan vara ett bra alternativ när man är nära att få ut sin statliga pension/tjänstepension.
  3. Räkna med en allmän- & tjänstepension i sina uträkningar. Om man vid 65 år börjar få 15.000 kr i månaden som man kan leva bra på, så är det inte hela världen om sitt privata sparande har minskat.
  4. Bygga upp andra passiva inkomster än från investeringar såsom uthyrning av fastigheter, inkomst från blogg/affiliate marketing, inkomster från eget företag som inte kräver aktivt arbete osv.

Olika typer av FIRE – FIRE i sin grundidé innebär att man investerar ihop summan som behövs och sen går i pension och inte arbetar mer. Men i och med att rörelsen blivit så populär så har det uppstått olika varianter av FIRE såsom


Vill du börja investera? Starta med att skapa ett konto på Avanza. Det är gratis att registrera sig och i deras gränssnitt kan man hitta en mängd med nybörjarguider och informationssidor om en mängd aktier och fonder och börja köpa när man vill!

This Post Has 2 Comments

Leave a Reply