1 miljon räcker för att bli ekonomiskt fri

You are currently viewing 1 miljon räcker för att bli ekonomiskt fri
Ekonomiskt fri på 1 miljon

Inlägget innehåller annonslänkar.

Tankar kring en livsstil som följer lean fire & ERE i utbyte mot ekonomisk frihet

Early Retirement Extreme är en livsfilosofi som berör både investering och livsstil. Det handlar om att det viktiga är att sänka sina levnadskostnader så mycket som bara möjligt, för att bli ekonomiskt fri snabbt. Det är egentligen ett koncept som passar inom lean fire, men lutar sig mer mot att leva ett typiskt medelklassliv ändå, trots att försöka hålla sina levnadskostnader så låga som möjligt.

Konsekvensen blir att man inte behöver ett enormt kapital för att bli ekonomiskt fri.

Det är vanligt att man pratar om att man behöver få ihop enorma summor pengar, såsom 10-15 miljoner för att kunna bli ekonomiskt fri. Men har man låga levnadskostnader så kan det räcka med endast 1 eller 1.5 miljoner (med 4-procent regeln). Detta förutsätter att man bor väldigt billigt, lagar sin egna mat (matlådor till jobbet) och inte har behov av shopping och dylik konsumtion.

Idén grundar sig på 3 pelare, vilket är dem 3 största utgifterna vi har:
1. Boendet – För att sänka bostadskostnaden kan man bo litet, äga en bostadsrätt utan lån eller bo kollektivt och med andra.
2. Mat – För att sänka sina matkostnader kan man undvika färdigmat och laga sin egna mat från grunden eller även odla sin mat.
3. Transport – Man kan minska kostnader för transport genom att bo nära jobbet och därmed inte behöva äga bil utan kunna cykla eller gå överallt. Finns även andra alternativ såsom att jobba hemifrån remote

Att plocka ut mer än 4%-regeln

Deltidsarbeten i perioder när börsen ligger som lägst
Har man låga levnadskostnader så kan man även lätt vara flexibel med att plocka upp ett deltidsjobb som täcker sina kostnader i kristider såsom extremare börskrascher då man inte vill sälja sina investeringar. Detta är mycket svårare att göra när man har höga utgifter då man måste hitta ett arbete snabbt som betalar tillräckligt bra. Dessutom innefattar ERE rörelsen även att man lär sig många DIY kunskaper såsom odla sin egna mat, laga sina prylar och skapa det man behöver utan att spendera pengar.

Börsen går i genomsnitt upp 8-10% per år. Efter inflation och skatt kan man räkna med 6%. Om man kan tänka sig arbeta under dem perioder då börsen ligger som lägst så kan man ganska bekvämt plocka ut 6% av sitt innehav per år istället för fyra, vilket gör att det krävs ännu mindre kapital för att vara ekonomiskt fri.

Praktiken

En taktik som många använder inom ERE rörelsen är att investera i utdelningsaktier och att sedan leva på utdelningen varje år (Vad är en utdelningsaktie? >). Men det går lika väl att investera i fonder och sälja av efter hand.

Min reflektion

Personligen så inspirerar den här investeringsfilosofin och livsstilen mig mycket, speciellt då jag är ung och inte har planerat att sluta jobba när jag blivit ekonomiskt fri. Det gör att jag skulle kunna räkna med en 6%-regel och bli ekonomiskt fri om ett år.

Hela investeringsstrategin känns även frigörande och går emot den konsumtionshets och statussamhälle som finns. Jag omfamnar dock inte filosofin helt, då jag ändå gärna vill resa, gå på spelningar och äta på restaurang och dylikt. Men jag kan ändå ta inspiration och lärdom från den.

Det går att plocka vissa riktlinjer från den här investeringsfilosofin och kombinera med sina egna mål. I mitt fall är det att sänka mina levnadskostnader så mycket som möjligt så att jag har mer pengar över till det som gör mig glad såsom att resa, äta på restauranger med vänner, köpa presenter till nära och kära och skaffa mig minnen för livet.


Vill du också börja investera? Börja lätt genom att skapa ett konto på Avanza och läs mitt inlägg om saker som är bra att lära sig om investeringar. Det är gratis att registrera sig på Avanza och i deras gränssnitt kan man hitta många nybörjarguider av hög kvalité och informationssidor om en mängd aktier och fonder.

This Post Has 2 Comments

Leave a Reply