Coast FIRE för unga investerare

You are currently viewing Coast FIRE för unga investerare
CoastFire för unga vuxna

Coast FIRE innebär att man lyckats investera en så pass stor summa i ung ålder att man inte behöver investera mer och ändå kommer uppnå ekonomisk frihet någon gång i framtiden. För vissa är det slutmålet medan det för andra är en viktig milstolpe.

Oavsett om det är slutmålet eller inte så är det ett starkt exemplar på varför ränta-på-ränta effekten är så betydande, speciellt för unga aktiesparare.

Läs mer om Coast FIRE >>

Hur vet man när man uppnått Coast FIRE?

Det finns väldigt många kalkyler på nätet och Excel ark man kan använda för att räkna ut summan man behöver. I grunden baseras alla kalkyler på:

  • Hur många år det är kvar tills man ska sluta jobba
  • Hur mycket man vill leva på när man slutat jobba

Dessa siffror kombineras ofta sedan med en genomsnittlig förväntad avkastning på ca 8% per år.

Vad krävs för att uppnå Coast FIRE vid 25 år?

Exempel 1: 15.000 kr/mån

Låt säga att man är 25 år gammal och har som mål att sluta jobba vid 45 års ålder. Man räknar med att man kommer behöva 15.000 kr i månaden. Hur mycket behöver man då ha investerat vid 25-års ålder för att sedan sluta behöva spara pengar?

Slutmål: Med 4-procent regeln så krävs 4,5 miljoner investerat för att kunna ta ut 15.000kr i månaden.

15.000 x 12 = 180.000 kr/år. 180.000 / 0.04 = 4.500.000 kr.

25 år och Coast FIRE

Grafen ovan kommer från ränta-på-ränta kalkylatorn från Rika tillsammans: https://rikatillsammans.se/verktyg/kalkylator-rakna-pa-ranta-pa-ranta/.

Grafen visar på hur ränta-på-ränta effekten jobbar med kapitalet från 25 års ålder till 45 års ålder (8% per år med ISK skatt inräknat). Detta är utvecklingen utan några fler insättningar, alltså att man inte behöver spara en enda krona till från 25 års åldern.

För att nå Coast FIRE vid 25 år behöver man ha 1 miljon kronor investerat. Då kan man gå i tidig pension vid 45-års ålder och ta ut 15.000 kr i månaden (efter skatt) att leva på.

Exempel 2: 21.500 kr/mån

Om man förväntar sig att ha familj i framtiden och hög levnadsstandard så kan 15.000 kr/mån tyckas vara lågt. Om man istället ändrar summan till 21.500 kr i månaden så krävs det en motsvarande summa på 1,5 miljoner investerat vid 25 års-ålder.

Coast FIRE vid 25 år

En skillnad på 500.000 kr vid 25 års ålder kan alltså resultera i en differens på 2 miljoner efter 20 år, bara med hjälp av ränta-på-ränta effekten.

Det är därför det är en sådan fördel att börja spara och investera så ung som möjligt, eftersom man har tiden på sin sida.

Vad krävs för att uppnå Coast FIRE vid 35 år?

Dem allra flesta har dock inte 1 miljoner eller mer investerat vid 25 års ålder. Det är mer sannolikt att man kan uppnå den summan vid 35 års ålder om man börjar investera i 20-årsåldern.

Låt säga att man är 35 år och vill gå i tidig pension vid 55 års ålder. Tidshorisonten är lika lång som i tidigare exempel (20 år) och det krävs alltså samma summor. Dock att pensionen blir uppskjuten från 45 till 55 års ålder.

Börjar man spara senare livet har man dock fördelen med att man oftast tjänar mer då man haft fler år i sitt yrke. Kan man investera 10.000 kr i månaden så kan man få ihop 1 miljon på 6,5 år, givet att man börjar på 0 kronor. Kan man investera 15.000 kr i månaden så kan man nå 1 miljon på 4,5 år.

Det innebär att man även om man börjar investera vid 30 års åldern så kan man uppnå Coast FIRE vid 35 års ålder.

Fördelen med Coast FIRE

Anledningen varför man skulle vilja uppnå Coast FIRE är att det räcker med att investera aggressivt i några få år, sedan behöver man inte längre prioritera sparande utan kan leva med högre levnadsstandard. Detta är extra bra för unga vuxna då pengarna kommer kunna jobba för sig själva och man kommer samtidigt kunna leva mer. Det är vanligt att man runt 20-40 års ålder har ett mycket aktivt socialt liv med resor, festivaler, festande och andra upplevelser som kostar pengar. Om man har uppnått Coast FIRE tidigt så kan bekosta alla dem utgifterna utan att oroa sig för sin framtida pension. Det är ett smart sätt att hantera sina pengar på.

This Post Has One Comment

Leave a Reply