Co-living och kollektiv: Fördelar och nackdelar

You are currently viewing Co-living och kollektiv: Fördelar och nackdelar
Kollektiv och co-living

Co-living och kollektivt boende blir en alltmer populär boendeform runt hela världen. Men vilka är fördelarna och nackdelarna med att bo kollektivt?

Vad är co-living?

Co-living eller att bo i ett kollektiv innebär att man har ett boende där man delar gemensamma utrymmen med andra. Sådan utrymmen kan vara kök, vardagsrum, spelrum, trädgårdar och delade toaletter och duschar. Det kan även i vissa fall vara delade sovrum.

Det är en boendeform som är populärt i många länder och vars popularitet ökar i takt med att fastighetspriserna höjs och ködagar till bostadsköer blir längre och längre.

Fördelarna med att bo kollektivt

Det finns många fördelar med kollektivt boende.

1. Löser bostadsbrist

Att bo kollektivt kan lösa en del av bostadsbristen som finns idag. Speciellt i mer folktäta städer.

2. Lättare att hitta

Bonde formen kan erbjuda fler tillgängliga boenden till de som inte har råd eller möjlighet att skaffa eget boende. Det är mycket svårare att få ett stabilt förstahandskontrakt än att få ett rum i ett kollektiv.

3. Mer hållbart

Det är mer hållbart att människor bor kollektivt. Detta eftersom man sparar på resurser och utrymmen. I dem flesta kollektiv har man även gemensam köksutrustning och dylikt som delas.

4. Socialt umgänge

Socialt umgänge, gemenskapen och sällskap är också något som många söker idag. Det passar inte alla bäst att bo ensam, och det är värt att fundera på eller testa att bo kollektivt.

Det är dock inte i alla kollektiv man umgås mycket. Vissa kollektiv har knappt någon gemenskap alls. Därför är det viktigt att känna av stället först om det är det man söker.

5. Billigare

Dessutom blir boendekostnaden lägre när man endast hyr ett rum eller mini-lägenhet i ett kollektiv då kostnaden för dem gemensamma utrymmena delas.

Det rekommenderas dock inte att bo i kollektiv endast för att spara pengar, men det kan absolut vara ett alternativ att fundera på om man vill sänka sina levnadskostnader så mycket som möjligt.


I Sverige har det alltid varit populärt att studenter bor i studentkollektiv och studentkorridorer. Därför är det många som förknippar kollektivt boende med en sådan levnadsstandard och livsstil.

Men i och med den ökade efterfrågan för co-living, även bland arbetande vuxna, så stämmer inte den bilden längre.

Det finns båda fler och fler vuxna som bor kollektivt. Både singlar, par och familjer. Det är även fler och fler företag som satsar på co-living fastigheter.

Nackdelar med att bo kollektivt

Att dela gemensamma utrymmen med andra människor, som man ibland inte själv har valt att bo med, kan såklart leda till viss problematik ibland.

1. Städning & Rutiner

Ett vanligt förekommande irritationsmoment är städning då olika människor har olika uppfattningar om renlighet.

Många kollektiv löser sådana problem genom att hyra städhjälp på alla gemensamma utrymmen och det mesta går att lösa genom kommunikation.

2. Ensamtid & Privatliv

Ensamtid kan också vara något som blir lidande. Detta beror självklart på hur sitt specifika boende ser ut.

Men delar man ett sovrum med andra och inte har något eget space där man kan vara själv så kan det bli påfrestande. I dem flesta kollektiv har man dock ett eget sovrum. Eller så har man löst det genom att erbjuda andra utrymmen där man kan få vara själv.

Men för vissa människor fungerar det helt enkelt inte optimalt att bo med främlingar, och är man en sådan person så kanske inte kollektiv är det rätta.

Olika typer av kollektiv

Det finns nästan ett kollektiv för alla då det finns så många olika typer av kollektiv.

Det finns i form av olika:

  • Fastighetstyper: villa, lägenhet, båt
  • Personligheter som samlas: politiska värderingar, sysselsättningar, livsstilar
  • Könsfördelningar.
  • Livssituationer: Vissa kollektiv är i villor med endast barnfamiljer. Andra kan vara i en medelstor lägenhet i centrum där endast tjejer bor. En tredje kan vara ett flervåningshus med mycket olika typer människor från hela världen.

Co-living och kollektiv i Stockholm

I huvudstaden Stockholm kan man hitta flera organiserade co-living communities. Det finns hela fastighetshus som är uppbyggda för det ändamålet.

Ett företag som bygger upp sådant i Stockholm är Tech Farm.

Kollektiv och co-living
K9 Co-living i Stockholm

“In an increasingly mobile and digital world, never before has there been a greater need for authentic human connection. Apartments in the city can make us feel alone and isolated. It is time for a new real estate paradigm. Our mission is to provide physical space and a coliving framework, empowering self-managed communities of global citizens to create safe harbours to live, work and grow.”

techfarm.life

Tech Farm har lanserat flera lyckade co-living i Stockholm.

Två av dem populäraste ligger extremt centralt och är K9 mitt i Östermalm och Hus24 i Gamla Stan.

Båda kollektiven har många vackra sekelskiftslägenheter och är placerade i hela fastigheter med generösa gemensamma utrymmen som quiet rooms, flera balkonger, co-working spaces med mer.

Hus 24 | Digital Nomad House
Hus24 co-living av Tech Farm

Co-living och kollektiv i Göteborg

I Göteborg är det bland annat inte ovanligt att hyra stora villor längre bort från stan där man även fokuserar på saker som att odla sin egen mat och viss självförsörjning.

Men det även såklart många som delar större lägenheter i centrala Göteborg likaväl.

I Göteborg finns det inte ännu några särskilda organiserade co-living av företag, men det är påväg att komma då till exempel Wallenstam har startat samarbete med Colive för att bygga sådana boenden.

Hitta boende i ett kollektiv

För dig som är intresserad av att bo i ett kollektiv går det lätt att hitta annonser på Facebook-grupper som publicerar lediga rum i kollektiv. För boende i Göteborg finns det “Kollektiv Göteborg” och för boende i Stockholm finns det en grupp som heter “Kollektiv i Stockholm”.

Hos organiserade kollektiv och co-living går det att söka boende på deras hemsidor. Några exempel är Tech Farm (Stockholm), Järntorget (Stockholm), Colive (Stockholm, snart Göteborg), Convendum (snart Stockholm).

Leave a Reply