Börja studera när man är 25? | Fördelar och nackdelar

 • Post published:January 10, 2021
 • Post category:Utbildning

Är du orolig över hur det är att börja studera när man är 25 (eller 24, 36, 48)? Var inte det. Här är flera anledningar till varför det inte spelar någon roll.

Genomsnittsåldern för examen i Sverige

För det första så är inte 25 en gammal ålder alls, varken i livet eller för universitetsstudier. Faktum är att genomsnittsåldern för när man har pluggat klart en kandidat i Sverige är 28 år (Läs mer statistik här).

Genomsnittsåldern för att ta ut en kandidatexamen i Sverige är 28 år.

Ekonomifakta.se

Givet att en kandidat tar 3 år och man tar examen i tid så kommer du ta examen i precis normal ålder om du börjar vid 25. Och eftersom det är genomsnittsåldern så betyder det att mer än hälften även kommer vara äldre än 25 vid start av studier.

Sen skulle jag definitivt tro att åldern för master-studenter och studenter på yrkeshögskolor är ännu högre än på kandidaten.

I framtiden kommer alla studera när dem är äldre

Många forskare och analytiker tror även på att det i framtiden kommer vara väldigt ovanligt att stanna på ett och samma yrke i hela sitt liv. Detta på grund av att teknikutvecklingen och ”gig”-ekonomin kommer vara så utbredd.

Det kommer då vara vanligt (och börjar redan bli) att byta yrkesbana mitt i livet, möjligtvis flera gånger. Och då även skaffa vidareutbildningar senare i livet. Så, åldern ska man inte se som ett hinder varken nu eller i framtiden.

Om du vill plugga, så plugga!

Oavsett när du vill börjar plugga, om det nu så är vid 25 eller 35, så bör du gör det om du vill. Ta till vara på att högre utbildning är gratis i Sverige. Det är en fantastisk möjlighet och resurs (och privilegium) att få kunna läsa vad man än vill.

Ekonomi som student

Lästips: 5 Tips för att spara pengar som student 2020

Frågan om hur man ska klara sig ekonomiskt under studietiden kan vara en oro. Men som tur är finns det CSN att försörja sig på under studierna. Dem flesta studenter arbetar även deltid vid sidan av för att få det att gå ihop ännu mer.

Är du över 25 och har arbetat kan du även få extra CSN-tillägg. Så ekonomiskt bör det inte var några problem, även om det såklart kan vara tufft att leva fattigare en period. Men se då till att spara pengar innan studierna börjar ifall du är orolig för ekonomin och ta till vara på alla studentrabatter som finns.

Personlig utveckling

Att studera är väldigt bra för personlig utveckling. Det gör dig mer allmänbildad och kunnig inom ett ämne som du är intresserad av. Du kommer antagligen att se världen på ett annat sätt och förstå dig på vetenskap mer.

Det kan aldrig vara en nackdel att lära sig mer saker, oavsett ålder. Och i min personliga åsikt så kan man aldrig få för mycket utbildning.

Fördelar med att börja studera när man är 25

Jag tror att det finns flera fördelar med att börja studera både direkt efter gymnasiet, men även efter att ha väntat några år.

Det här är dem fördelarna som finns med att börja studera lite senare i livet (och i allmänhet):

 1. Du kommer ta vara på mer av utbildningen eftersom du nu studerar för att du verkligen vill.
 2. Du är mognare och kommer kunna ta mer ansvar.
 3. Dina sociala färdigheter har utvecklats mer och Du kommer kunna nätverka bättre (om du vill) och inte gå runt och vara lika rädd som alla 18-åringar.
 4. Du kanske har lyckats spara ihop pengar som du kan luta dig tillbaka mot under studietiden.
 5. Företag kommer ta dig mer seriöst efter studierna (tyvärr finns det en åldersdiskriminering mot yngre)
 6. Du kommer få massa ny vänner och bekanta!
 7. Med en utbildning kommer du lära dig en massa och förstå dig på vetenskap mycket bättre.
 8. Du kommer ha fler möjligheter efter studierna för jobb och karriär.

Nackdelar

Inga.

Nej men, det finns faktiskt inga konkreta nackdelar kopplade till att börja studera när man är 25 år. Vi har ju redan konstaterat att 25 inte ens är över genomsnittsåldern för att börja studera, så rent socialt kommer absolut ingen reagera på åldern.

Enda möjliga jag kan komma på är att man kanske inte kommer vara van vid att leva fattigt efter att ha jobbigt i några år och tjänat pengar. Och att man möjligtvis inte kommer uppleva ”nollning” lika galet som nyblivna 18-åringar som får festa för första gången i sina liv. Men man kan ju ändå ha kul och festa trots att man inte är 18 år och man kan vara 18 år och hata sociala tillställningar.

Studera på distans – Ett alternativ

Ett tips om man av olika anledningar inte vill studera på campus så finns det massvis med distansutbildningar. Det är riktiga utbildningar som leder till en kandidat- eller masterexamen.

Du hittar universitetsutbildningar på distans genom att gå in på antagning.se och filtrera utbildningar efter ”Distans”, se bild nedan.

Studera på distans hur gör man - Antagning

Andra typer av utbildningar på distans finns också såsom folkhögskola och yrkeshögskolor! Går lätt att hitta genom en snabb Google-sökning.

Fördelar med att studera på distans är många:

 • Du slipper oroa dig för att känna dig gammal på universitetet (om det är din oro)
 • Du kan ta studera hemifrån och ta hand om dina barn och hushållssysslor
 • Det tillåter för frihet ifall du vill studera från olika platser i världen

Lycka till!

Jag tycker verkligen att du borde ta chansen att studera om du vill. Oavsett ålder. Sen kommer man alltid vara nervös för alla nya beslut man tar i livet, men så är det bara.

Lästips

Leave a Reply