Lär dig balansera hög levnadsstandard vs låga utgifter

You are currently viewing Lär dig balansera hög levnadsstandard vs låga utgifter
Hög levnadsstandard vs låga utgifter och kostnader

Det kan vara svårt att hitta en bra balans mellan hög levnadsstandard vs att ha låga utgifter. Men det är en balans som behöver upprättas.

Vad är hög levnadsstandard?

Den officiella definitionen av levnadsstandard är nivån på bekvämlighet och tillgång till materiella varor (Wikipedia).

Vad innebär hög levnadsstandard?
Vad innebär hög levnadsstandard?

För att förklara i vardagliga termer i relation till privatekonomi så handlar en hög levnadsstandard om:

 • Stort och lyxigt boende
 • Hög kvalité materiella varor som köps
 • Hög kvalité på mat
 • Mängden fritid
 • Spenderar mycket på shopping
 • Transportmedel som används

Sverige är ett land med en hög levnadsstandard på en samhällsnivå och har lägre materiell fattigdom än dem flesta andra EU länder (Läs mer på SCB >).

Du får i Sverige till exempel tillgång till:

 • Gratis utbildning
 • Sjukvård
 • Socialbidrag
 • Stort utbud av materiella varor.

Detta innebär att du som svensk redan har en automatisk hög levnadsstandard utan att behövs göra något speciellt.

Men, du kan välja att justera nivån på din levnadsstandard på individnivå.

En högre levnadsstandard, leder oftast till mer njutning i nuet och bekvämlighet såsom ett större boende, att åka mycket taxi och beställa hem restaurangmat.

En högre levnadsstandard kostar dock och priset är att du inte kan spara lika mycket.

Låga utgifter och kostnader

Att ha låga utgifter är oftast inte lika roligt i det kortsiktiga perspektivet. Det är mer bekvämt att beställa hem mat från en restaurang än att laga middagen själv. Men det kostar också 150 kr mer.

Men att ha låga utgifter och kostnader i relation till sina inkomster är nyckeln till hur en svensk kan uppnå hög ekonomisk trygghet eller bli ekonomisk oberoende.

Låga utgifter är viktigt för att bli ekonomiskt oberoende
Låga utgifter viktigt för att bli ekonomiskt oberoende

Om man alltid höjer sina utgifter och kostnader utefter sin inkomst så kommer man alltid ha den högsta levnadsstandarden man kan ha. Men det gör också att man aldrig kommer bli förmögen.

Om du vill bygga dig ett kapital eller blir ekonomiskt fri och oberoende så behöver du ha lägre utgifter än dina inkomster.

Detta innebär att du behöver nöja dig med en lägre levnadsstandard än du hade kunnat ha.

Varför du ska hitta en balans mellan höga utgifter vs låga kostnader

För en vanlig person att bli ekonomiskt fri innan traditionell pensionsålder så räcker det tyvärr inte att endast spara 5-10% av sin lön, utan det krävs att man sparar en mycket större procent av lönen.

Många som blir ekonomiskt fria tidigt spara så mycket som 70-90% av sin lön varje månad.

Givetvis är det mycket lättare att spara stora summor på en hög lön, och man måste inte spara 70-90% av sin lån för att bli ekonomiskt fri.

Men ens utgifter spelar definitivt en stor roll i hur hög sparkvot man kan ha och hur mycket kapital man kan spara och investera.

Att ha låga utgifter är nyckeln för att kunna spara stora delar av sin lön, men oftast går det även hand i hand med att man offrar sin levnadsstandard.

Det är väldigt svårt att hitta ett lyxigt boende för en väldigt billig peng, men kan man tänka sig bo litet och med lägre standard så är det möjligt.

Vart går då gränsen?

I mitt huvud är ekvationen som på den illustrerande bilden ovan.

På en axel går hur hög och lyxig levnadsstandard man vill ha, och på den andra går andel procent av sin lön som man kan investera.

Det svåra är att hitta en punkt som man kan tolerera i ett X-antal år.

Kan man inte hitta en sån punkt riskerar man att leva med så hög levnadsstandard som man har råd med och inte kan spara undan några pengar alls.

👎🏼 Man kanske till och med överstiga sina tillgångar och hamna i skuld.

För att bli ekonomiskt fri så är det viktigt att man ligger på plus regelbundet. Att man inte spenderar över sina tillgångar.

Men för att livet ska ha en hög livskvalité så är det också enligt mig viktigt att hitta en balans, att man låter sig själv unna sig en viss levnadsstandard.

Att testa sig fram till sin gräns

Det är möjligt att man behöver testa sig fram för att hitta sin egna gräns.

Det var det jag gjorde. Jag testade att leva med så låga levnadskostnader som absolut möjligt.

Hur du sänker alla utgifter och kostnader

Leva med extremt låga levnadskostnader och utgifter

Jag sänkte alla mina levnadskostnader, och nöjesutgifter till ett absolut minimum som ett experiment på vad jag egentligen behövde spendera pengar.

Hur jag levde på endast 4500 kr i månaden

 1. Shoppingstopp på allt onödigt. Jag köpte ingenting om det inte var relaterat till sjukvård/medicin/skydd av kroppen.
 2. Hyrde billigt rum i kollektiv – 2775 kr. Sökte upp det absolut billigaste boendet jag kunde hitta och flyttade dit. Hade inte eget kök eller badrum/toa. El ingick.
 3. Lagade all mat själv och köpte endast billig mat – 600 kr. Mycket ris, kikärtor, spaghetti och ägg.
 4. Minimerad alkoholkonsumtion. Jag drack någon öl ibland ute men främst egenköpt från systemet (Smålands för 9 kr).
 5. Delade mobilnät med dator – 80 kr. Betalade bara 80 kr för mitt mobilabonnemang (läs mer om det här) och betalade inte för något wifi.
 6. Åt mat på kontoret. På mitt jobb erbjuder dem gratis mackor, pålägg, frukt, grönsaker, kaffe och fika. Detta utnyttjade jag och åt både frukost, lunch och kaffe på kontoret. Allt gratis.
 7. Promenerade till jobbet. Jag betalade inte för någon transport under den tiden då jag kunde promenera till jobbet från mitt boende. Jag boded och jobbade i stan så när jag träffade vänner var det också bara att promenera.

Genom att göra allt det fick jag ner mina fasta levnadskostnader till strax under 3000 kr. Sedan gick det åt några hundralappar till för mat och nöje (minimalt).

Jag kan inte påstå att det var en härlig tid i mitt liv. Men jag lärde mig väldigt mycket. Framförallt lärde jag mig vad som är värt för mig att spendera pengar på. Det gjorde att jag nu kan spendera pengar utan ångest.

Vad jag lärde mig

Från det experimentet lärde jag mig att onödig shopping är något jag helt klarar av att leva utan. Och det är en vana jag fortfarande håller på med idag.

Men däremot lärde jag mig att boende är något som har en direkt korrelation på min lycka. Därför betalar jag idag mer än det dubbla.

Idag ligger mina fasta utgifter på 8000 kr i månaden. Det är inte extremt lågt, men tillåter mig absolut att spara 50-70% av min inkomst varje månad.

Jag menar inte att rekommendera att du behöver utsätta dig för en sån levnadsstandard, men det är en bra övning att testa minimera olika utgifter.

Slutsats

Det viktiga är att utvärdera vilka utgifter som faktiskt ger en livskvalité, och vilka utgifter som man kan klara sig bra utan. Detta kan man göra genom att testa sig fram.

När man väl vet det så är det lätt att hitta sin gyllene medelpunkt.

Leave a Reply