ungdomar

Hur sparar man pengar som ungdom?

Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza

Desto tidigare man börjar spara pengar, desto snabbare kommer ens förmögenhet och rikedom att byggas upp. Att börja spara pengar som ungdom är därför ett superbra val att göra. En fördel med att börja ung är att man inte har så mycket utgifter, då man oftast bor hemma och inte behöver spendera pengar på dyrare saker såsom krogbesök, hyra, barn och så vidare.

Hur kommer man igång med sitt sparande?

Det finns egentligen bara 2 enkla steg som man behöver göra.

Steg 1: Skaffa en inkomst (ett jobb)
För att kunna spara pengar behöver man först och främst få in pengar. Alla ungdomar som studerar på högstadiet och gymnasiet får en inkomst i form av studiebidrag. Men det är inte ett så stort belopp och i vissa fall kan ens föräldrar välja att inte ge hela beloppet. Det är därför en bra idé att skaffa sig ett jobb. Nästan alla kommuner i Sverige, åtminstone dem dem större städerna såsom Stockholm, Göteborg och Malmö erbjuder feriejobb till ungdomar. Feriejobb är tillfälliga arbeten under sommaren och många kommuner har sommarjobb reserverade för just ungdomar. Det är väldigt lätt att få tag på ett sådant jobb. Andra inkomstkällor kan vara små arbeten som man utför såsom att hjälpa en granne med att gå ut med hunden, klippa gräsmattor och skotta snö. Är man i äldre ålder (16+) så går det att få tag på riktiga anställningar på snabbmatskedjor såsom McDonalds.

Visste du att du inte behöver betala skatt på dem första 20.008 kr som du tjänar? För att utnyttja detta så behöver du bara fylla i en blankett hos skatteverket. (Summan gäller 2020)

Steg 2: Skapa en budget och bestäm sparsumma (håll koll på hur du spenderar dina pengar)
För att ens ha några pengar kvar till sparande måste man först se till att man inte spenderar allt eller för mycket av det man tjänar. Det är därför en bra idé att skriva ner en plan på hur mycket pengar man får spendera varje månad och hur mycket som måste sparas. Vissa saker måste man kanske betala såsom sitt mobilabonnemang, medan andra saker inte är ett måste såsom alkohol till fester, nya kläder och godis. Det är enklast att bestämma en summa eller procent av sin inkomst som man måste spara varje månad eller varje gång man får en lön. Den summan kan vara allt från 200kr till 10.000kr i månaden, beroende på hur mycket man tjänar och hur mycket man vill spara. Det viktiga är att sätta ett mål t.ex. “Spara 2000kr av det jag tjänat” eller “Spara 50% av inkomsten” och se till att göra det varje gång man får pengar.

Rör inte pengarna!
Det största misstaget folk gör är att spendera pengar som man sparat. Gör absolut inte det. Mitt tips är att lägga undan pengarna på ett speciellt sparkonto eller annan bank så att det är tydligt vilka som är dina sparpengar och vilka pengar som du får använda. När du väl har lagt undan pengar till sparande så ska du inte längre se dem som tillgänliga för att spendera.

Vart ska du ha dina sparpengar?

I alla internetbanker idag (på bankers hemsidor eller appar) så kan man skapa flera sparkonton. Mitt tips är att skapa ett sparkonto som heter ju “Sparkonto” och döpa ditt vanliga konto till något i stil med “Plånbok”, “Månadens” eller “Spendera”. De pengar du sparar ska du föra in i ditt sparkonto som är skapat för ändamålet sparpengar och sedan ska du ALDRIG ta ut pengar från det, om inte för att flytta sparandet någon annanstans.

Har du svårt att hålla i dina sparade pengar? Då är ett alternativ att öppna ett bankkonto hos en annan bank än den du har nu. Om du till exempel har banken Nordea, så öppnar du istället ett till nytt bankkonto hos en annan bank, såsom SEB. Du kan då varje gång du sparar pengar flytta pengarna till den andra banken så att du inte ser dem och så att det blir jobbigt för dig att spendera pengarna.

Nästa steg… Börja investera?

Efter att du har kommit igång med sparande och budget så kan det vara en bra idé att börja läsa på om investeringar och skapa ett konto på Avanza. Desto mer du kan om investeringar och desto tidigare du börjar investera, desto snabbare kommer du kunna bygga upp din förmögenhet. Du får köpa aktier innan du fyllt 18, men det får endast göras med föräldrars/vårdnadshavares tillstånd. Mitt tips är dock att alltid läsa på innan du investerar.

Att investera är inte heller ett måste. Som ungdom har du redan kommit mycket längre än dem flesta andra genom att tjäna egna pengar, hålla koll på vad som spenderas eller sparas, och börjat bygga upp ditt egna sparkonto.

Lycka till!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *