Barista

Vad innebär Barista FIRE?

Inom FIRE (Financial Independence, Retire Early) rörelsen finns det en variant som kallas Barista FIRE. Barista FIRE innebär att man kan gå i pension tidigare än den konventionella åldern, men att man fortsätter jobba på ett deltidsjobb ändå. Detta för att få in en extra inkomst och andra förmåner såsom sjukvårdsförsäkring eller friskvårdsbidrag. I verkligheten är det många som jobbar som frilansare eller har deltidsjobb på kontor, men det finns även de som tar upp jobb som barista eller bartender.

Fördelarna med Barista FIRE

Barista FIRE är ett bra alternativ för de som skulle kunna gå i pension tidigare men som inte vill sluta arbeta än. Det kan vara en bra mellanväg för att testa FIRE på deltid, men ändå långsamt fortsätta bygga upp sina investeringar så att man på sikt får en ännu större pengamaskin att leva på.

Det kan vara så att 4%-regeln på sina investeringar redan täcker alla sina nödvändiga kostnader men inte nöjen och dylikt, och att man endast jobbar så att inkomsten från en anställning täcker sina icke-nödvändiga utgifter.

Socialt utbyte på arbetsplats

En anledning kan vara att man är ung och vill ha en sysselsättning på dagarna och vara del av en vardag socialisering. Man kanske även tycker om det jobb man gör och tycker om att utvecklas.

Att arbeta på ett deltidsjobb även fast man inte behöver kan också bero på att man inte vill se lat ut inför andra i samhället. Det låter inte alltid så imponerande att säga att man är sysslolös och bara driver runt om dagarna när man är vuxen, utan det låter bättre att man frilansar eller jobbar deltid.

Vissa anser även att det är bra att arbeta för att bidra till samhället och till andra människor än sig själv. Så det kan också vara av en politiska anledning som man väljer att fortsätta arbeta och betala skatt trots att man inte behöver.

Uttrycket kommer ursprungligen från Amerika där dem inte har samma sjukvårdssystem och välfärdssamhälle som vi har i Sverige. Där är det många som arbetar deltid för att få sjukvårdsförsäkring och annat, men i Sverige har vi inte samma behov av den anledningen.

Hur vet man om man är redo för Barista FIRE?

Om 4%-regeln på sina investeringar täcker alla nödvändiga levnadskostnader såsom hyra, mobilabonnemang och mat så är man redo. Man vet då att att man alltid kommer kunna klara sig även om man förlorar sitt jobb.

Alternativt närmare Coast FIRE, så kan det vara så att sina investeringar är tillräckligt stora för att över tid med hjälp av ränta-på-ränta effekten växa sig till ett såpass stort belopp att man kan uppnå FIRE även utan att spara något mer. Då har man råd att endast jobba deltid och tjäna precis så att man klarar sig, utan att ha några pengar över till investerande.

Se upp för detta!

silhouette photo of people
Ekonomiskt fri i ung ålder

Många som uppnår och lever Barista FIRE är i ung vuxen ålder och har låga levnadskostnader. Detta oftast på grund av att man inte har barn än och har en omgivning (vänner och partner) som inte ännu har fått upp ögonen för en lyxigare levnadsstandard. Det är då lätt att leva med låga levnadskostnader utan att känna att man saknar något.

Men när man går upp i åldrarna kan det vara så att livet förändras. Det kan vara så att man blir med barn och familj, som kostar mycket pengar då man behöver större boende och vill ge dem en hög levnadsstandard. Dessutom kan det vara så att folk i ens omgivning börjar öka sina levnadsstandarder i takt med ökad inkomst och det kan börja kännas jobbigt att i andras ögon verka ha det sämre ställt.

Det är därför inte ovanligt att man över tid kommer behöva omjustera sina sparmål och att den summan man behöver för ekonomisk frihet ökar i takt med åldern. Det är bra att vara medveten om det och inte vara för säker i att man alltid kommer leva på det sätt man trivs med i dagsläget.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

One thought on “Vad innebär Barista FIRE?”